Nina Simone, het verhaal achter een van de meest invloedrijke zangeressen ooit

Muziek | In de muziekgeschiedenis van de jongste eeuw kunnen weinigen zeggen dat ze evenveel impact hadden als Nina Simone. Ze zangeres weigerde om in een hokje geduwd te worden, zowel muzikaal als op persoonlijk vlak en haar muziek en haar boodschap van gelijkheid zinderen nog steeds na. Dit het het verhaal van de opmerkelijke zangeres.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Nina Simone werd in 1933 geboren als Eunice Kathleen Waymon. Op jonge leeftijd begon ze te zingen in de lokale kerk, naar haar grote voorbeeld Marian Anderson en daar werd ook haar bijzondere talent aan de piano opgemerkt. Tien ze op tienjarige leeftijd haar eerste pianoconcert gaf, moesten haar ouders plaats ruimen op de eerste rij voor blanke toeschouwers. Die gebeurtenis liet een diepe indruk na, en motiveerde haar om zich op latere leeftijd als zangeres en als activiste in te zetten voor de burgerrechtenbeweging.
 
Omwille van haar huidskleur werd de zangeres door haar omgeving richting blues en jazzmuziek geduwd, maar haar pianospel deed eigenlijk meer denken aan klassieke componisten zoals Bach en Chopin. Ook later in haar carrière was ze niet verzot op het label van jazzzangeres, aangezien ze meer leunde naar r&b, soul en flarden klassieke muziek, zij het dan met invloeden uit blues en jazzmuziek. “Het is het beste uit twee werelden. Ik voel het, dus ik moet het spelen”, zei ze over haar stijl.
 
Op 21-jarige leeftijd begon ze te werken in nachtclubs waar ze dan toch met blues en jazz aan de bak kwam. In die periode mat ze zich de artiestennaam Nina Simone aan. Nina verwees naar het koosnaampje dat haar vriendje voor haar dag (niña) en Simone naar de Franse actrice Simone Signoret. Haar eerste hit scoorde ze in 1959 met George Gershwins operanummer ‘I loves you, Porgy’, gevolgd door ‘My Baby Just Cares for Me’.
 
In de Jaren 60 stak het activisme van Simone helemaal de kop op. Met nummers als ‘To be young, gifted and black’, ‘Backlash Blues’, ‘Mississippi goddam’ en ‘I wish I knew (how it would feel to be free)’ schreef ze geschiedenis als protestzangeres die haar strijd voor gelijke rechten niet onder stoelen of banken stak. Tegelijk scoorde ze haar grootste hits met ‘The House of the Rising Sun’, ‘Ain’t Got No, I Got Life’ en ‘Sinner Man’, dat mede haar dankzij het gebruik in de film ‘The Thomas Crown Affair’ wereldberoemd maakte.


Eigenzinnig

Simone was gehuwd met manager Andrew Stroud en toen dat huwelijk eindigde, wilde ze ook haar platenlabel RCA verlaten. Ze wilde nooit meer optreden en geen platen meer maken en ze vertrok naar Afrika om daar enkele jaren een teruggetrokken bestaan te leiden. Maar noodgedwongen door geldgebrek keerde ze in 1976 terug naar Europa. Ze gaf een legendarisch concert op het Montreux Jazzfestival, waarmee ze weer helemaal terug was. Deze periode van haar leven wordt verder uitgediept in de documentaire ‘What Happened, Miss Simone?’, die beschikbaar is op Netflix.
 
Toen Simone in 1978 terugkeerde naar de Verenigde Staten, wachtte haar daar een vervelende verrassing. Ze had voor haar vertrek namelijk geweigerd om haar inkomen aan te geven als protest tegen de Vietnamoorlog en bij haar terugkeer werd ze gearresteerd voor belastingontduiking. Simone bleef niet hangen in de VS, maar verhuisde meermaals. Ze woonde zo ook enkele jaren in Nederland. In 1992 verhuisde ze naar Frankrijk, waar ze tot haar overlijden woonde.
 
Haar verhuis naar Nederland gebeurde niet zomaar. Ze had namelijk een bipolaire stoornis en nam daardoor verkeerde keuzes. Enkele managers maakten daar misbruik van en ze zou jarenlang drank en drugs gebruikt hebben. In 1988 sprongen enkele vrienden voor haar in de bres. Zij hielpen haar om haar leven op orde te krijgen, op voorwaarde dat ze in Nederland aan zichzelf werkte. Dat wierp vruchten af, want Simone zou nog jarenlang optreden, tot in 2002. Een jaar later overleed ze helaas aan de gevolgen van borstkanker.
 
Nina Simone was eigenzinnig, rechtschapen en een uitzonderlijk muzikaal talent en zowel haar boodschap als haar muziek weerklinken nog steeds luid. Talloze zangers en zangeressen die na haar kwamen, zeggen dat ze door haar geïnspireerd raakten. Onder hen Aretha Franklin, Madonna, Adele, David Bowie, Kanye West, Alicia Keys, Lana Del Rey, Jeff Buckley ... Het zou waarschijnlijk sneller gaan om iedereen op te noemen die niet door haar beïnvloed en geïnspireerd werd.
 
Meer weten over Nina Simone? Bekijk dan zeker de documentaire ‘What Happened, Miss Simone’ op Netflix. Kies nu voor Netflix als tv-optie bij je abonnement van Proximus Pickx!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top