Waarom 'Lewis' nog zo'n hoge kijkcijfers scoort

Wie de kijkcijfers bestudeert, komt al eens een serie tegen in de top 10 die er op het eerste gezicht niet thuis lijkt te horen. Dat is het geval voor de Britse politiereeks ‘Lewis’, die elke vrijdag ruim meer dan een half miljoen kijkers overtuigt en het daarmee beter doet dan pakweg ‘Lisa’ of ‘Big Brother’. Op vrijdagavond staat de serie steevast tegenover topfilms geprogrammeerd, maar toch stemmen we af op ‘Lewis’. Proximus Pickx zocht een verklaring.

‘Lewis’ is een spin-off van de Britse serie ‘Inspector Morse’, die oorspronkelijk van 1987 tot 2000 werd uitgezonden. Morse, het hoofdpersonage uit dertien romans van Colin Dexter, loste in 33 afleveringen van twee uur lang misdaden op in en rond Oxford. De serie was bijzonder populair, en werd in 2018 uitgeroepen tot het beste Britse misdaaddrama aller tijden door de lezers van ‘Radio Times’ en prijkte op de 42ste plaats in de lijst van de honderd beste Britse televisieprogramma’s. Ook bij ons werd die reeks talloze keren (her)uitgezonden en vergaarde die heel wat populariteit.
 
Na afloop van de originele serie, kwamen er twee spin-offs. ‘Endeavour’ gaat over de jonge Morse die de eerste stappen zet in zijn carrière. Binnenkort wordt het achtste seizoen van de prequelserie verwacht. De VRT pikte deze ook op in ons land.
 
De andere spin-off, die uitkwam voor ‘Endeavour’, borduurt verder op het verhaal van Robbie Lewis, de assistent van Morse in de originele serie. Kevin Whateley herneemt zijn rol in ‘Lewis’ en nu Morse op het einde van de originele serie overleden is, moet hij de grootste misdaden in Oxford oplossen. Hij krijgt daarbij hulp van Detective Sergeant Hathaway. Lewis is in deze serie niet meer de ietwat naieve en jonge politie-inspecteur, maar na een persoonlijk drama draagt hij de nodige demonen met zich mee.

Eind goed al goed

‘Lewis’ wist de toon van zijn voorganger te evenaren en fans die Morse misten, vonden in de spin-off zeker hun gading, ook door de terugkeer van verschillende nevenpersonages. De nieuwe serie kon niet op dezelfde torenhoge accolades rekenen als het origineel, maar desalniettemin werd ook ‘Lewis’ erg populair, zowel in Groot-Brittannië als in de VS, Canada, heel Europa en dus ook België, waar we al langer smullen van de betere detectivereeksen.
 
‘Lewis’ is een vrij hedendaagse detectivereeks van de oude stempel. De focus ligt veelal op de moord van de week en in mindere mate op de levens van de hoofdpersonages. In veel moderne reeksen is dat omgekeerd. Misschien vinden veel kijkers net comfort in de zekerheid dat aan het einde van de aflevering een dader achter de tralies zal zitten, eind goed al goed. En net daarom scoort ‘Lewis’ ook nu nog steeds goed op onze openbare omroep. De reeks zit goed in elkaar, de mysteries zijn beklijvend en spannend en je moet niet elke aflevering gezien hebben om te kunnen volgen. Ideaal voor een rustige vrijdagavond na een drukke werkweek. En soms hebben we na ‘Thuis’ ook gewoon geen zin meer om weg te zappen.

Bekijk ‘Lewis’ op vrijdag om 20u35 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!

Films

Bekijk alles
Top