Statistieken JPL - #28: laatste Clasico van het seizoen?

Jupiler Pro League |
Acht van de negen wedstrijden van de 28e speeldag van de Jupiler Pro League zijn gespeeld. Op elke scorebord was het cijfer 2 te zien, met uitzondering van het scorebord op Sclessin waar Anderlecht met 1-3 ging winnen in de tweede en wellicht ook laatste Clasico van het seizoen. Tenzij de twee ploegen elkaar nog treffen in PO2...
 

Door Tagtik

Deel dit nieuws

Drie thuisploegen konden de drie punten thuis houden, vier bezoekers namen de drie punten mee naar huis. Deze 28e speeldag kende maar één gelijkspel: tussen Beerschot en Moeskroen werd het 2-2. Na speeldag 28 is Club Brugge ook al zeker dat het de reguliere competitie als eerste afsluit en volgend jaar dus zeker Europees speelt.
 
Twee grote verliezers
 
Standard en Charleroi mochten in eigen huis aantreden, maar toch verloren ze allebei hun wedstrijd. De Rouches en de Zebra's verloren niet alleen drie punten, maar wellicht ook alle hoop om een ticket voor Play-offs 1 te bemachtigen. De Luikenaars en de Carolo's zullen nog hun best mogen doen om bij de top 8 te eindigen en in Play-offs 2 te belanden.
 
Thuisvoordeel, wat is dat?
 
Opnieuw hebben op deze speeldag de bezoekers in totaal meer punten verzameld dan de thuisploegen. Sinds het begin van het seizoen hebben maar 6 ploegen meer punten thuis behaald dan op verplaatsing. Alleen Club Brugge (31 op 42), KV Oostende (28/42), Anderlecht (27/42), Racing Genk (25/42), Antwerp (25/42) en OHL (23/42) hebben meer dan de helft van de punten thuis kunnen houden. Ploegen als Standard (19/42), AA Gent (18/39) en Charleroi (18/39) missen dus duidelijk meer dan andere ploegen hun twaalfde man in eigen huis. Ter vergelijking: vorig seizoen haalde Standard 31 op 45 op Sclessin, Charleroi 32 op 42 op Mambourg en AA Gent 36 op 45 in de Ghelamco Arena.
 
Cercle als een duiveltje uit een doosje
 
Onderaan in het klassement blijft het onbeslist. De grote winnaar is ongetwijfeld Cercle Brugge dat 6 op 6 haalt tegen Moeskroen en Waasland-Beveren, de twee grote concurrenten in het strijd om het behoud. Mogelijk wordt de strijd om het behoud een strijd tussen 4 ploegen, want STVV haalt een zorgwekkende 1 op 12. Eupen kan zich wel al gered voelen, want na de winst op Staaien van afgelopen weekend hebben de Panda's al een voorsprong van 9 en 11 punten op de twee laatsten in het klassement.
 
Topschutters: nog altijd Onuachu en Bruno
 
Paul Onuachu (KRC Genk) scoorde tegen Charleroi al zijn 24e doelpunt van het seizoen en blijft aan de kop van de topschutterslijst met een indrukwekkend gemiddelde van 1 doelpunt om de 92 minuten. In 2021 trof de Nigeriaan al 9 keer raak in 11 wedstrijden in de JPL. Hij vergroot zijn voorsprong in deze lijst op Thomas Henry (OHL) die op de 28e speeldag niet wist te scoren. Gianni Bruno (Zulte-Waregem) scoorde echter ook in het voorbije weekend (zijn 17e al) en zit aan een reeks van 6 wedstrijden waarin hij minstens een keer scoorde. De statistieken van Bruno in 2021: 10 goals in 10 wedstrijden!
 
Clean sheets: Guillaume Hubert nadert het podium
 
Didillon (Cercle), Romo (OHL), Defourny (Eupen) en Hubert (KVO) konden afgelopen weekend een clean sheet toevoegen aan hun teller. Voor Guillaume Hubert, de doelman van de kustploeg, is het al zijn 6e van het seizoen. Hij zit daarmee in het klassement van de clean sheet Arnaud Bodart (7) en Timon Wellenreuther (7) op de hielen. Veruit de meeste clean sheets heeft Simon Mignolet (12).

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top