‘Contagion’, de film die de coronacrisis (bijna) voorspelde

Films | Op Play4 kan je vanavond kijken naar de tien jaar oude pandemie-film ‘Contagion’, over een dodelijk virus dat zich snel verspreidt in de wereld. Nu we met een echte pandemie te maken hebben, kunnen we perfect vergelijken: hoe realistisch is de film echt?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Regisseur Steven Soderbergh wilde in zijn film een realistisch beeld schetsen van hoe een globale pandemie zich zou afspelen. Het verhaal put inspiratie uit echte uitbraken van virussen zoals SARS en Nipah, met hier en daar wat Hollywood-flair. De film kreeg het afgelopen jaar plots weer heel wat aandacht, en nu Play4 ‘Contagion’ uitzendt, stelden wij ons de vraag: voorspelde deze film het verloop van COVID-19? Dit artikel bevat spoilers, al zou je de inhoud eigenlijk al moeten kennen als je het nieuws volgt.
 
Net zoals COVID-19 ontstaat het fictieve MEV-1-virus in de film in China. Maar in tegenstelling tot het echte virus, blijft de uitbraak beperkt tot een woontoren. In de film krijgen besmette personen bijna meteen symptomen en kunnen ze al na 3 of 4 dagen overlijden. Na enkele dagen begint het virus zich al te verspreiden in de Verenigde Staten. In het echt duurde dat bijna een maand, maar aangezien de rest van de film zich in Amerika afspeelt, mochten de scenaristen er geen gras over laten groeien.
 
Het verdere verloop van de film doet wel heel erg denken aan de huidige situatie, maar dan ook in sneltempo. Er komt een advies om zo weinig mogelijk oppervlakken aan te raken, je gezicht niet aan te raken, veel je handen te wassen, afstand te bewaren… Besmette mensen moeten in quarantaine en het belang van het reproductiegetal (R-0) wordt benadrukt. Een fijn detail: in de film wordt, net zoals dat in ons land gebeurde, een systeem van contact tracing opgesteld. Dat wordt echter niet door een callcenter uitgevoerd, maar wel door de hooggeplaatste hoofdpersonages, die in het echt natuurlijk wel wat beters te doen hebben. In de VS duurde het overigens veel langer vooraleer zo’n protocol werd opgesteld.

Van charlatans tot onderzoekers

Tegen dag 21 is het fictieve virus al bijna onherkenbaar gemuteerd, wat natuurlijk een pak sneller is dan in het echt. In de film duurt het ook amper enkele weken vooraleer de straten er verlaten bij liggen. Alleen het huisvuil stapelt zich op. Gelukkig gebeurde dat bij ons niet, aangezien essentiële sectoren verder konden blijven werken. De lege kantoren doen dan weer wel een belletje rinkelen.
 
De film voorspelde ook hoe hamsteraars te werk zouden gaan, al was er in de film in tegenstelling tot in het echt wel sprake van een tekort aan toiletpapier. Ook de verhaallijn van het personage van Jude Law is jammer genoeg realistisch. Hij speelt een charlatan die foute informatie verspreidt over zogezegde miraculeuze geneesmiddelen, en een pak mensen geloven hem. Het enige dat de film niet kon voorspellen, is dat zo’n desinformatie via sociale media razendsnel zou verspreiden en dat een president erin zou geloven.
 
Ook realistisch is de manier waarop wetenschappers het virus analyseren en aan de ontwikkeling van een vaccin beginnen. Het duurt, net zoals in het echt, een tiental dagen vooraleer een laboratorium de viruscellen kan laten groeien. Daartegenover staat dan het feit dat het vaccin bijzonder snel ontwikkeld wordt en al na 131 dagen overal verspreid is. Jammer genoeg stellen we vast dat zo’n vaccinatiecampagne heel wat meer voeten in de aarde heeft. Ook het feit dat een onderzoekster het ongeteste vaccin meteen aan zichzelf toedient, is pure Hollywood.
 
‘Contagion’ is dus een vrij realistische voorspelling van een pandemie, maar dan met een dik Hollywood-sausje erover. Zo is het gebruik van beschermende middelen bitter weinig aanwezig, is er zo goed als geen internationale samenwerking en gaat het allemaal een pak sneller dan in het echt. Ook het dodentol van 2,5 miljoen in de VS in minder dan een maand tijd is wel erg veel. Maar goed, het blijft een film natuurlijk.

Bekijk ‘Contagion’ vanavond om 20u35 op Play4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top