Legendarische wedstrijden: Nederland mist cruciale penalty's op EURO 2000

Sport | Nederland behoorde tot de favorieten voor de eindzege op het EK 2000, maar in de halve finale was Italië te sterk na het nemen van strafschoppen. Op 29 juni 2000 kende Oranje weinig geluk bij de penalty’s. De missers werden legendarisch.

Wat is er nodig om je te kwalificeren voor een finale op een EK? Details kunnen het verschil maken. De paal, een penaltyreeks... of allemaal tegelijk. Soms voelt het alsof het geluk niet aan je kant staat. Dat het lot wil dat de tegenstander met de zege ging lopen. Dit gevoel zullen de Nederlanders zeker gehad hebben op 29 juni 2000 in de halve finale van Euro 2000, dat in België en Nederland plaatsvond.

Die avond, toen ze favoriet waren tegen Italië, moest Oranje buigen voor de Italianen. De wedstrijd had echter helemaal anders kunnen aflopen. Nederland weigerde om toe te slaan op de momenten dat het kon. Italië wist met bijzonder veel strijd en overgave het laken naar zich toe te trekken.

Twee gemiste strafschoppen

Nederland mocht de wedstrijd in Amsterdam spelen en had dus een vol stadion achter zich om hen naar de finale te leiden. Tegen Italië namen ze het spel snel in handen en de aanvallen volgden elkaar in sneltempo op. Dennis Bergkamp trof nog voor het kwartier de paal.  In de 34ste minuut kreeg Zambrotta zijn tweede gele kaart en dus rood, 4 minuten later beging Nesta een penaltyfout. Frank de Boer zette zich achter de bal, maar Toldo stopte de elfmeter. Het was pas de 38ste minuut en dat was al het derde keerpunt van de wedstrijd.

In de tweede helft kwamen de Italianen geprikkeld uit de kleedkamer, terwijl Nederland minder goed voor de dag kwam. Op het uur werd er echter een tweede strafschop gegeven in het voordeel van de thuisploeg. Dit keer was het Kluivert die zijn land op voorsprong kon zetten. Hij trof het doelhout

Fatale strafschoppenreeks

Daardoor werd er niet meer gescoord en bleef het na 90 minuten 0-0. Er kwamen verlengingen met de ‘Golden Goal’ als gevaar dat om de hoek loerde. Wie scoorde, won dan de match. Na 30 minuten extra tijd bleef het echter 0-0. Nederland en Italië moesten via strafschoppen uitmaken wie de finale zou gaan spelen.

Italië begon met een mentaal voordeel, aangezien Nederland al twee penalty’s miste tijdens de match. Ze gingen in de strafschoppenreeks verder op hun elan. Italië scoorde zijn drie eerste penalty’s, terwijl bij Oranje Stam en De Boer misten. Kluivert wist wel te scoren, maar Bosvelt zorgde voor de fatale misser en daardoor ging Italië naar de finale. Nederland miste maar liefst vijf elfmeters in één wedstrijd!

Herbeleef de legendarische titelmatch van Arsenal, dat in 1989 na een ongelooflijke partij tegen Liverpool in het slot de titel won.