Jeugdboekenmaand: Lezen is een feest!

Het is feest: boekenfeest! In 2021 bestaat de Jeugdboekenmaand 50 jaar. Het ideale moment om iedereen die lezen mogelijk maakt te bedanken: auteurs, illustratoren, uitgeverijen, enz. Onder het motto ‘Lezen is een Feest’ duiken we in maart allemaal met onze neus in de boeken, en daar horen natuurlijk leuke online evenementen bij. 

Tussen 1 en 31 maart worden jeugdboeken extra in de kijker gezet. Een initiatief dat ondertussen al vijftig jaar stand houdt en keer op keer jonge mensen met literatuur weet te verbinden. Aangezien het in coronatijden niet mogelijk is om fysieke evenementen te organiseren, zal de Jeugdboekenmaand voornamelijk online doorgaan dit jaar. Maar niet getreurd, want ook daar zijn enkele leuke initiatieven te vinden.
 
Startshow
 
Om 13u30 vandaag wordt de aftrap gegeven met de grote startshow. De feestelijke voorstelling wordt uitgezonden vanuit hetpaleis in Antwerpen en iedereen kan meevolgen via deze link. De gastheren en -vrouwen zijn niemand minder dan Wouter Deprez, Laura Janssens (Niet Nu Laura), Gerda Dendooven, Esohe Weyden en Kapitein Winokio. Die laatste stelt samen met zijn band in première het Jeugdboekenmaand-lied voor. Reken er maar op dat het een sprankelend feest wordt. En geen zorgen als je er deze namiddag niet bij kan zijn: de startshow zal nog de hele maand beschikbaar blijven.
 
Ook in de bibliotheek kan er nu geen feestje gebouwd worden, maar daar hebben veel vestigingen een oplossing voor gevonden. Zij zetten een deel van hun jeugdcollectie in de spotlight en enkele basisscholen hebben de kans gekregen om een boekenpakket te ontvangen. Voor elk leerjaar is er wat wils en alles wordt samengegoten met behulp van een spannend en educatief spel.
 
Wedstrijd

Om het geheel nog leuker te maken is er ook een grote wedstrijd aan deze 50ste Jeugboekenmaand verbonden. Tot 31 maart kunnen kinderen en jongeren deelnemen door hun meest feestelijke foto of filmpje met hun favoriete boek in te sturen. De winnaars krijgen een prachtig boekenpakket. Meer info over de wedstrijd vind je hier.

Top