Ward Lemmelijn heeft zijn eerste wereldtitel indoorroeien behaald. De 23-jarige Lemmelijn, regerend Europees kampioen en drievoudig wereldkampioen bij de beloften, haalde het in 5:42.2, een nieuw Belgisch record. Zijn vorig Belgisch record was 5:47.6. De wereldtitelstrijd indoorroeien ging dit jaar virtueel door. Oorspronkelijk was het Chinese Shanghai de gastheer, maar de coronapandemie gooide roet in het eten. Elke deelnemer roeide nu van thuis uit, op zijn eigen ergometer.
Lemmelijn haalde het zo vanuit Tienen na 2.000 meter met acht seconden voorsprong op de Pool Bartosz Zablocki (5:50.0). De Moldaviër Chirill Visit-Sestakov werd derde in 5:53.9.

Het wereldrecord indoorroeien blijft in handen van de Australiër Josh Dunkley-Smith, die in 2018 5:35.18 klokte.

Op zaterdag 6 en zondag 7 maart neemt Lemmelijn deel aan de nationale trials van de Belgian Sharks, waar hij een plaats in een zwaargewichtboot tracht te veroveren voor de Olympische Spelen in Tokio.

Bij de vrouwen werd Debbie Sanders zaterdag zesde in 7:24.9. De overwinning was voor de Amerikaanse Kirsten Kline (6:45.8), voor de Nederlandse Sophie Souwer (6:49.0) en de Canadese Marilou Duvernay (6:54.7). Bij de lichtgewichten eindigde Alexander Chklar als zestiende op de 500 meter.

Caitlin Govaert, die in december Europees kampioene bij de beloften werd, nam niet deel. Met haar persoonlijk record van 7:05.5 had ze zilver veroverd bij de vrouwen beloften, na de ongenaakbare Duitse Alexandra Förster (6:43.1), die de beste vrouwelijke tijd van de dag liet noteren.