De Strade Bianche: daar waar het allemaal begon voor Wout van Aert

Sport |

Het wielerseizoen van Wout van Aert begint op zaterdag 6 maart 2021. Dan wordt het startschot gegeven van de Italiaanse wielerklassieker ‘Strade Bianche’ die van Aert in 2020 won. Bij zijn eerste deelname in 2018 kwam van Aert al dicht bij een overwinning ook al moest hij toen zeer diep gaan...

Door Pickx

Deel dit nieuws

In 2018 gingen er unieke beelden de wereld rond. Wout van Aert, toen nog lid van het ‘Willems Veranda’s - Crelan’-team zette alle zeilen bij op een steile klim richting het Italiaanse Piazza Del Campo, de slotklim van de Strade Bianche. Van Aert had er al een ijverige dag opzitten waarin hij Romain Bardet, de latere winnaar, en Tiesj Benoot tijdens een ontsnapping probeerde bij te benen. Van Aert finishte als derde en zakte enkele seconden later neer voor het oog van tientallen camera’s.

Van Aert was die dag compleet leeg gereden maar stond toch maar mooi op het podium met een bronzen medaille. Het duurde dan ook niet lang voordat van Aert tot het besef kwam dat hij zich kan meten met de allerbeste baanwielrenners.

Van het modder naar het asfalt

Van Aert was zich bewust van zijn slaagkansen in dit type voorjaarsklassiekers. Dankzij het hobbelige parcours, de vele tempowisselingen en de stroken van niet geasfalteerd beton voelde de overstap naar het klassieke wegwielrennen niet zo groot als hij voorheen had gevreesd. In 2019 lagen de ambities dan ook hoger: toen deed hij mee voor de eindoverwinning in de Strade Bianche. Jammer voor van Aert, maar hij moest helaas de duimen leggen voor Julian Alaphilippe en Jakob Fuglsang en eindigde opnieuw derde.

2019 liep voor de rest gesmeerd: Wout Van Aert won een tijdrit in de Dauphiné, die geldt als een voorbereiding voor de Ronde van Frankrijk. In die Ronde van Frankrijk won Van Aert de tweede etappe, een ploegentijdrit en de tiende etappe na een indrukwekkende solo. Alsof dat nog niet genoeg was, veroverde van Aert ook nog eens tijdelijk de witte trui.

Na zijn succesvolle debuut op de baan in 2019, achtte van Aert zijn kans schoon om eindelijk maar eens die verdraaide Strade Bianche te winnen. Dat was het plan in 2020, tot het coronavirus roet in het eten dreigde te gooien. De voorjaarsklassieker werd uitgesteld naar begin augustus en Wout Van Aert mocht op 1 augustus 2020 eindelijk alle remmen loslaten.

Van Aert stelde niet teleur: hij deed de hele rit aardig mee en maakte het verschil op twaalf kilometer van de finish. Toen reed hij op de laatste gravelstrook van het parcours en kon hij ontsnappen uit het kielzog van zijn directe tegenstanders. Van Aert won en bedankte de wielergoden voor zijn uitzonderlijke prestatie. “Ik werd twee jaar geleden verliefde op deze race en het was dan ook mijn doel om hem te winnen. Ik ben er erg blij mee”, stelde hij na afloop van de Strade Bianche 2020.

Grote ambities voor 2021

Het stond in de sterren geschreven dat 2020 een boerenjaar zou worden voor Van Aert. Op 8 augustus schreef hij met Milaan - San Remo een eerste klassieker op zijn palmares. Tijdens de daaropvolgende Tour won hij twee etappes en kort daarna werd hij tweede tijdens het wereldkampioenschap tijdrijden en opnieuw tweede in de Ronde van Vlaanderen.

Dat was 2020. Op Zaterdag begint dus het nieuwe wegseizoen voor Wout Van Aert waarvan iedereen hoopt dat het opnieuw boordevol overwinningen zal zitten. Kenners hopen dat van Aert dit jaar ook zijn talent zal tonen in de Vlaamse voorjaarsklassiekers, op de Olympische Spelen en het Wereldkampioenschap in Leuven. Laten we vooral niet te ver vooruitkijken en hopen dat van Aert opnieuw de Strade Bianche kan winnen, want dat is blijkbaar een mooie graadmeter voor de rest van het jaar!

Volg de 'Strade Bianche' op zaterdag 6 maart 2021 om 12u25 op EEN of waar je ook bent via proximuspickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top