Showbizz detective: wie is die mysterieuze man op de achtergrond van de albumhoes van 'Abbey Road'?

Muziek |
Iedere muziekliefhebber kent ongetwijfeld de iconische foto die op 'Abbey Road' prijkt, het meest populaire album van The Beatles. Op het kiekje zien we de vier bandleden die een zebrapad oversteken. Rechtsachter op de foto zien we een man kijken naar het muzikale kwartet. Proximus Pickx zocht uit wie die onbekende man is.

Door Pickx

Deel dit nieuws

The Beatles hoeven we eigenlijk niet meer voor te stellen. John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr veroverden eerst de Britse harten alvorens ze de Beatlemania over Europa en de rest van de wereld verspreidden.
 
In 1969 brachtten de Fab Four hun elfde originele album uit, genaamd 'Abbey Road'. Hoewel 'Let It Be' enkele maanden later nog in de winkelrekken lag, was 'Abbey Road' wel degelijk het laatste album dat de Beatles hebben opgenomen. De plaat bestond uit 8 nummers zoals de hit 'Come Together', 'Here Comes the Sun' en een medley. In totaal werden er 30 miljoen exemplaren verkocht.
 
Een mythische hoes
 
Het album, dat de naam draagt van de studio waarin de groep een groot deel van hun hits opnam, moest een hoes krijgen en hiervoor deden The Beatles een beroep op fotograaf Iain MacMillan. Op 8 augustus 1969 verzamelde de groep zich rond 10 uur in Londen. MacMillan maakte een serie foto's waarop de vier leden van de groep de straat oversteken.
 
Van de 6 genomen kiekjes kiest de fotograaf uiteindelijk de vijfde omdat dit de enige is waarbij alle benen een perfecte V vormen. Opvallend is dat er ook enkele foto's bestaan waarin de Beatles in tegenovergestelde richting de straat oversteken. Toch kozen de Beatles voor de richting waarin ze de studio de rug toekeerden, een behoorlijk symbolisch gebaar.
 
Wie goed naar de foto kijkt, ziet dat de weg geblokkeerd is door de politie. Rechts op de foto, op een paar meter afstand, zien we een man die verrast lijkt te zijn door de scène waar hij getuige van is. In zekere zin kan je zeggen dat dit de eerste "photobomb" ooit is.
 
Een Amerikaanse toerist
 
De man die ons verwonderd toekijkt is Paul Cole, een Amerikaanse toerist uit Barefoot Bay, Florida. Op die achtste augustus bezocht zijn vrouw een Londens museum en wachtte hij toevallig op het voetpad bij Abbey Road. Het was op dat moment dat hij "vier mannen als eenden de weg zag oversteken. Het waren een stel extravagante kerels, ze zagen er voor die tijd behoorlijk radicaal uit. Je loopt immers niet blootvoets rond in Londen", verklaarde Cole met een verwijzing naar een blootvoetse Paul McCartney in de Britse krant The Mirror.
 
Een jaar na het interview zag Cole de albumhoes voor het eerst. "Ik keek naar de hoes en herkende mezelf. Ik had die dag juist een nieuw sportjasje en een bril gekocht", vertelde hij aan The Sun.
 
Cole was niet bepaald een fan van de groep maar eerder van klassieke muziek. Hij overleed in 2008 op 98-jarige leeftijd.
 
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top