Nederland loopt storm voor survivalprogramma’s en zendt ‘Kamp Waes’ uit

Nederland heeft de smaak te pakken wat betreft survivalprogramma’s. Dat bewijst het succes van ‘Kamp van Koningsbrugge’, een spin-off van ons eigen ‘Kamp Waes’ dat de interesse in de Nederlandse Defensie opnieuw aanwakkerde. Maar het origineel blijft toch het beste en dat is sinds begin van dit jaar te zien op de Nederlandse publieke omroep.

Nederland leerde Tom Waes kennen als de Belgische undercoveragent Bob Lemmens in ‘Undercover’ die samen met de Nederlandse Kim De Rooij (Anna Drijver) een groot drugsnetwerk helpt op te rollen dat onder leiding staat van drugsbaron Ferry Bouman (Frank Lammers). 

In Kamp Waes worden er vooralsnog geen drugsnetwerken opgerold, toch deed Tom Waes begin dit jaar zijn imago als avontuurlijk televisiegezicht ook in Nederland alle eer aan. Vanaf maandag 9 januari trakteerde de Nederlandse publieke omroep haar kijkers immers op 'Kamp Waes', de televisieserie waarin vijftien Belgische kandidaten uitzoeken of ze mee kunnen dingen met de Belgische Special Forces.

Dat Nederland de smaak van dergelijke programma’s te pakken heeft, is duidelijk. Afgelopen najaar kwam de Nederlandse omroep AVOTROS met de serie ‘Kamp van Koningsbrugge’. Hierin werd het hetzelfde beproefde recept als ‘Kamp Waes’ gebruikt maar overgoten met een Nederlands sausje. Ook hier zullen vijftien Nederlanders aan de hand van talrijke proeven ondervinden of ze zich kunnen meten met de Nederlandse Special Forces.

De Nederlandse editie kent heel wat succes: meer dan 1 miljoen Nederlanders keken naar de eerste aflevering van ‘Kamp van Koningsbrugge’ en de Nederlandse Defensie noteerde een verhoogd aantal inschrijvingen (+7,7%) voor hun opleidingen. Dat zou volgens de Nederlandse Defensie te wijten zijn aan het 'Kamp van Koningsbrugge-effect'. Benieuwd of Kamp Waes hetzelfde effect zal hebben op de Nederlanders en hun Defensie.

Films

Bekijk alles
Top