One day, one goal: Toni Kroos' juweeltje geeft Duitsland opnieuw wat hoop op het WK 2018

Sport | Het WK in Rusland was waarschijnlijk de grootste teleurstelling voor de Mannschaft in decennia. De Duitsers werden in de groepsfase uitgeschakeld na een rampzalige campagne. In de tweede wedstrijd tegen Zweden hield Toni Kroos hun hoop levend met een prachtige vrije trap in de 95e minuut.

Op het WK 2014 bracht Duitsland Brazilië de ergste vernedering ooit toe – zie de fameuze 7-1 nederlaag in de halve finale. Vier jaar later zou Duitsland ervaren wat het betekent om een flinke morele tik te krijgen. De viervoudige wereldkampioen en titelverdediger kwam niet verder dan de groepsfase, hun slechtste prestatie sinds 1938.

De nederlaag in de openingswedstrijd tegen Mexico was een eerste signaal. Een doelpunt van Hirving Lozano, op een assist van Javier Hernandez, had de troepen van Joachim Löw al in slechte papieren gebracht. Zes dagen later moest de Mannschaft zich herpakken tegen Zweden, dat hun openingswedstrijd tegen Zuid-Korea had gewonnen.

Duitsland kan het niet.

Iedereen verwachtte dat de Duitse armada, met Neuer, Kimmich, Boateng, Kroos, Khedira, Muller, Reus, Draxler, Werner, zou opstaan en eindelijk fatsoenlijk aan hun toernooi zou beginnen. Het waren echter de Zweden die aan het langste eind trokken. In de 32e minuut gingen de Scandinaviërs in de tegenaanval nadat Toni Kroos nogal dom de bal verloren had. Vanaf de rechterflank trapte Viktor Claesson een voorzet richting de lange Ola Toivonen. Na een borstcontrole, lobde de spits subtiel Manuel Neuer. Het was een nieuw bewijs van de scheuren in het pantser van de Duitse kolos.

Marco Reus, die het WK 2014 had gemist omwille van een blessure, bracht zijn ploeg na de pauze op gelijke hoogte. Maar de ongeïnspireerde Duitsers konden niet de overhand nemen. Muller en Werner waren niet erg trefzeker en in de 87e minuut pakte de Zweedse doelman Robin Olsen met een ongelooflijke reflex uit waardoor hij de kopbal van Mario Gomez alsnog uit zijn doel wist te slaan.

Kroos redt de drie punten

De Mannschaft stevende af op een gelijkspel, een resultaat dat hun hoop op kwalificatie voor de laatste 16 flink zou hebben verkleind, aangezien Mexico eerder had gewonnen van de Zuid-Koreanen. Gelukkig voor de Duisters besliste de scheidsrechter vijf minuten extra toe te voegen. Na 94 minuten en 40 seconden kreeg Duitsland een vrije trap net buiten het strafschopgebied.

Toni Kroos legde de bal goed. Terwijl iedereen verwachtte dat hij de bal met een voorzet voor het doel en in de zestien zou trappen, opteerde hij voor een vrije trap in twee tijden door het leer eerst met een kort tikje naar Reus te spelen die de bal onmiddellijk stillegt. De speler van Real Madrid trapt dan vervolgens prachtig met de binnenkant voet en de bal vliegt langs Olsen in het doel, waardoor Duitsland alsnog drie onverwachte punten krijgt.

Maar de rest is geschiedenis. De mannen van Joachim Löw zullen een bittere en onwaarschijnlijke nederlaag tegen Zuid-Korea moet slikken (2-0), waardoor ze voor het eerst in tachtig jaar geen plaats niet doorstoten tot de eindronde van het WK. Het doelpunt van Toni Kroos werd genomineerd voor het mooiste doelpunt van het toernooi. Maar omdat een tegenslag nooit alleen komt, zal de Duitser worden onttroond door Benjamin Pavard en zijn fantastische volley tegen Argentinië.

Fan van onze serie? Lees ons artikel over het late doelpunt van Youssef El Arabi dat Olympiakos naar de achtste finale van de Europa League stuurde.