Deze internationale artiesten begonnen hun carrière op school of universiteit

We hoeven het dankzij deze gezondheidscrisis eigenlijk niet meer te zeggen: onderwijs is essentieel. Je leert niet alleen nuttige en minder nuttige dingen (lees: hersengymnastiek) op school, maar je komt er ook mensen tegen die de rest van je leven bepalen. Proximus Pickx toont je enkele internationale hitmachines die hun wortels hebben in een school of universiteit.

Queen

Het Imperial College in Londen kan bogen op een rijke geschiedenis. Sir Alexander Fleming ontdekte per ongeluk het antibioticum penicilline op de campus van St. Mary's Hospital. Zijn verre voorganger Charles Alder Wright was de eerste chemicus die heroïne wist te produceren. En dankzij een mededeling op het prikbord van de school vonden Brian May, Tim Staffell en Roger Taylor elkaar in 1968 en richtten ze een groepje met de naam Smile op. Staffell introduceerde kort daarna Farrokh Bulsara in de groep, een verlegen jongeman die later wereldberoemd zou worden als Freddie Mercury. Omdat het succes voor Smile uitbleef, verliet Staffell de band. May en Mercury gaven echter niet op en werkten verder aan nieuwe nummers. Ze veranderden de naam van de band in Queen en de rest is geschiedenis. Nog een weetje voor de fans: het eerste publieke optreden van Queen vond op 18 juli 1970 plaats op het domein van het college.
 

U2

Nog zo'n groep die begon dankzij een briefje op een prikbord in de schoolkantine is U2. Het was een jonge Larry Mullen Jr. die in 1976 een oproep deed naar medestudenten van de middelbare school Mount Temple Comprehensive School in Dublin. Mullen ontving van zes jongeren een antwoord en vormde het groepje Feedback. Na enkele weken kozen Ivan McCormick en Peter Martin voor een andere weg en Mullen ging voort met Paul Hewson ("Bono"), David Evans ("The Edge"), Adam Clayton en gitarist Dik Evans. Die laatste bleef nog twee jaar maar verliet daarna ook de groep. De rest ging voort als U2. Hun echte doorbraak beleefden ze in 1983 met het album 'War', waarop hits prijken als 'New Year's Day' en 'Sunday Bloody Sunday'.
 

Boyz II Men

De wortels van deze boysband, die vooral bekend staat om zijn a capellahits, liggen in de Philadelphia High School for the Creative and Performing Arts (CAPA). Oprichters Nathan Morris en Marc Nelson begonnen de band onder de naam Unique Attraction in hun eerste academiejaar. Na enkele personeelswissels ontstond eind jaren 80 de groep in definitieve vorm met Michael McCary, Nathan Morris, Wanya Morris en Shawn Stockman. Weinigen weten dat de groep in zijn beginjaren graag oefende in de toiletten van CAPA, vanwege de uitstekende akoestiek. Het was ook tijdens een van de oefensessies in de toiletten dat Michael McCary zijn latere collega's zou ontmoeten.
 

Coldplay

De kern van Coldplay werd gevormd in de gerenommeerde Londense University College, waar frontman Chris Martin en gitarist Jonny Buckland een opleiding volgden. Martin en Buckland begonnen een band onder de naam Starfish en haalde bassist Guy Berryman erbij. Na enkele naamswijzigingen en de toevoeging van drummer Will Champion kreeg de groep definitief vorm onder de naam Coldplay. Kort na hun eindexamens scoorde Coldplay in 2000 hun eerste succes met het album 'Parachutes'. De plaat werd een commercieel succes en bezegelde het lot van de vier studiegenoten.
 

Muziek

Bekijk alles
Top