'The Last Castle' op VTM4: dit zijn de beste gevangenisfilms aller tijden

Films | Vanavond zendt VTM4 de actiethriller 'The Last Castle' uit, met Robert Redford, James Gandolfini en Mark Ruffalo in de hoofdrollen. Daarin wordt een luitenant-generaal veroordeeld tot een celstraf van 10 jaar, waarna hij opgesloten wordt in een militaire gevangenis. De keiharde bajesfilm inspireerde Proximus Pickx om te grasduinen in het rijke filmarchief, op zoek naar de beste gevangenisfilms ooit. Dit is onze vangst.

Door Pickx

Deel dit nieuws

The Green Mile (1999)

De bejaarde Paul Edgecomb denkt vanuit het bejaardentehuis terug aan de tijd waarin hij hoofdbewaker was van een zeer strenge gevangenisafdeling, the ‘Cold Mountain Penitentiary’. Hier was hij verantwoordelijk voor de strafuitvoering. Eén van de gedetineerden had een atypische houding en dat trok de aandacht van Paul. De twee mannen ontwikkelden een hechte band maar Paul was toch beducht. John Coffey werd immers beschuldigd van verkrachting en de moord op twee jonge meisjes.

The Shawshank Redemption (1994)

'The Shawshank Redemption' vertelt het verhaal van een innige vriendschap tussen Red (Morgan Freeman) en de onschuldige bankier Dufresne (Tim Robbins), die samen het dagdagelijkse gevangenisleven trotseren. Dufresne wordt er het slachtoffer van verkrachtingen en brute cipiers, maar geeft nooit af in zijn ultieme doel om zijn ten onrechte verloren vrijheid te herwinnen. Hij broedt dan ook op een ingenieus ontsnappingsplan.
 
Toen de verfilming van het kortverhaal van Stephen King in 1994 in de zalen werd gebracht, flopte het aanvankelijk. Tegenover een budget van 25 miljoen dollar leverde de box office slechts 16 miljoen dollar op. 'The Shawshank Redemption' had dan ook te lijden onder stevige concurrentie van onder meer 'Forrest Gump' en 'Pulp Fiction'. Bovendien droegen ook de moeilijk uitspreekbare titel en de volledige mannelijke cast niet meteen bij aan het succes.
 

Escape from Alcatraz (1979)

Deze oerklassieker verhaalt over de legendarische ontsnapping van 1962 uit de hoogbeveiligde gevangenis van Alcatraz, voor de Baai van San Francisco. De bekendste gedetineerde op Alcatraz was de beruchte Amerikaanse gangster Alphonse "Al" Capone. De film voert onder anderen Clint Eastwood en Patrick McGoohan op. Voor Danny Glover was het zijn filmdebuut.

Het scenario is losjes gebaseerd op de waargebeurde ontsnapping uit 1962. Frank Morris belandt onder zware bewaking in Amerika's meest gevreesde en beruchte gevangenis – een geïsoleerde vesting waar uitsluitend de gevaarlijkste misdadigers hun dagen slijten. Gedreven door een sterke vrijheidsdrang en getergd door de gewetenloze en willekeurige straffen van de gevangenisleiding begint hij samen met een paar medegevangenen een gedurfd en risicovol plan voor te bereiden: ontsnappen uit Alcatraz. Of hij daarin geslaagd is, verklappen we niet.

Dead Man Walking (1995)

Sean Penn versierde zijn eerste Oscarnominatie voor zijn rol van de terdoodveroordeelde Matthew Poncelet in 'Dead Man Walking', naast Susan Sarandon. Zij kroop voor de film in de huid van zuster Helen Prejean, een non die Poncelet bezoekt in de cel en empathisch wordt voor de veroordeelde moordenaar. Hoewel Prejean Poncelet trouw blijft bezoeken en persoonlijke gesprekken met hem voert, vergoelijkt ze zijn daden niet.

Penn verzilverde zijn Oscarnominatie uiteindelijk niet, maar won wel een Golden Globe voor zijn rol van Poncelet. Zijn tegenspeelster Sarandon won daarentegen wel een Oscar.Bekijk 'The Last Castle' vanavond om 20u40 op VTM4, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top