One day, one goal: El Arabi stuurt Olympiakos op de valreep naar de volgende ronde van de Europa League

Sport |

Youssef El Arabi is een naam die ze niet snel zullen vergeten in Athene. In zijn eerste seizoen liet de Marokaanse Fransman zich opmerken door enkele belangrijke goals te maken voor zijn nieuwe club. Neem bijvoorbeeld die binnenschuiver tegen Arsenal tijdens de vorige Europa League-campagne waardoor Olympiakos alsnog door kon stoten naar de achtste finales.

Het duel tussen Olympiakos en Arsenal was één van de topaffiches tijdens de zestiende finales. In de heenwedstrijd had Arsenal onverhoopt gewonnen (0-1) aan de voet van de berg Olympus dankzij een goal van Alexandre Lacazette. Maar Olympiakos zakte de daaropvolgende week met het mes tussen de tanden af naar Londen om haar zaak op orde te brengen.

Olympiakos was erop gebrand om het uitdoelpunt van Arsenal uit te wissen met een eigen exemplaar. Dat gebeurde ook in minuut 53 toen verdediger Abou Cissé de corner van Mathieu Valbuena zonder verpinken binnenkopte in het Londense doel. The Gunners zagen de donkere wolken boven het Emirates Stadium samenpakken. Olympiakos blaakte van het zelfvertrouwen en ging naarstig op zoek naar dat belangrijke tweede uitdoelpunt.

Eerst Aubameyang, nadien El Arabi

Dat doelpunt viel niet in de reguliere speeltijd. De spitsen van Olympiakos verzaakte om hun kansen af te werken en zo stond het na negentig minuten nog altijd gelijk in Londen, op basis van twee wedstrijden. Verlengingen dienden zich aan en daarin werd wel gescoord: in minuut 113 knalde Pierre-Emerick Aubameyang een bal in het doel van Olympiakos, maar amper zes minuten (‘119) later gebeurde het ondenkbare: toen scoorde niemand minder dan Youssef El Arabi het belangrijke tweede uitdoelpunt voor Olympiakos Piraeus.

Met nog amper één minuut op de klok was het onmogelijk voor Arsenal om nog een doelpunt te maken. De twee doelpunten die Olympiakos had gemaakt zorgden ervoor dat niet zij, maar de strijdvaardige Grieken, doorgingen naar de volgende ronde. Dé held van de avond was natuurlijk Youssef El Arabi: de eenzame spits erin bleef geloven tot het bittere einde.

Niet aan zijn proefstuk toe

En daar staat El Arabi om bekend. Het was dankzij hem dat Olympiakos zich überhaupt op het nippertje had geplaatst voor de Europa League. Dankzij een omgezette strafschop in de laatste minuten in een wedstrijd in en tegen Rode Ster Belgrado won Olympiakos met 1-0. Dankzij deze goal finishten de Grieken als derde in hun Champions League-groep waardoor ze nog aanspraak maakte op een ticket voor de Europa League.

El Arabi blijkt van goudwaarde te zijn voor zijn ploeg. Dit seizoen scoorde hij al negentien doelpunten in 29 wedstrijden over alle competities heen. Vorige week maakte hij nog het derde doelpunt in de match tegen het Nederlandse PSV dat ook in de terugwedstrijd in Athene geen potten meer kon breken en uitgeschakeld werd. Met dank aan de torenhoge inzet van ene Youssef El Arabi.

Fan van deze rubriek? Lees dan in het vorige deel van onze reeks alles over de prachtige krul van Memphis Depay tegen PSG.