Deze sterren wisselden in februari het tijdelijke voor het eeuwige

"Een heleboel kunstenaars zijn slechts onsterfelijk tot ze doodgaan", oreerde de Nederlandse prozaschrijver Cees Buddingh ooit tijdens zijn roemruchte carrière. Toch hebben een aantal artiesten die in februari 2021 overleden best wel hun plaatsje in de geschiedenis verdiend. Proximus Pickx herdenkt enkele beroemde recente aflijvigen met een kort overzicht.

Hoewel hij zoveel meer in zijn mars had als theateracteur - getuige hiervan zijn zeven Tony Awards! - zal de Canadese acteur Christopher Plummer ons altijd bijblijven dankzij zijn hoofdrol van kapitein Von Trapp in 'The Sound of Music'. Ook zijn andere filmrollen zijn niet te versmaden. Plummer maakte onder meer zijn opwachting in 'Star Trek VI: The Undiscovered Country', 'Malcolm X' en 'Twelve Monkeys'. In 2012 kreeg hij nog een Oscar voor beste mannelijke bijrol in 'Beginners', waarin hij een homoseksuele man speelt die op hoge leeftijd uit de kast komt. Plummer overleed op 5 februari na een zware val. Hij werd 91 jaar oud.
 

Chick Corea

In zijn overlijdensbericht kenmerkt zijn familie de Amerikaanse jazzpianist Chick Corea als een "geweldige mentor en vriend voor zovelen. Door zijn oeuvre en de decennia waarin hij rond de wereld toerde, beïnvloedde en inspireerde hij de levens van miljoenen", klinkt het. Die stelling is zeker niet overdreven, want Corea was achter de schermen een groot vernieuwer van de jazzmuziek in de jaren 70. Door zijn werk voor onder andere trompettist Miles Davis en zijn band Return to Forever, droeg Corea bij aan het ontstaan van de fusion, een avantgardistische stroming die jazz met rock combineerde. Hij is tevens de op drie na meest genomineerde artiest in de geschiedenis van de Grammy's, met 23 verzilverde nominaties (op 65). Chick Corea overleed op 9 februari aan een zeldzame variant van kanker. Hij werd 79 jaar.
 

Mary Wilson

Jong geleerd is oud gedaan, en dat gold zeker voor Mary Wilson. De Amerikaanse soulzangeres stond op 15-jarige leeftijd mee aan de wieg van The Supremes en zou het succes van de legendarische Motown-groep nog lang na het vertrek van mede-oprichtster Diana Ross voortzetten. The Supremes groeiden uit tot een van de populairste meidengroepen van de Verenigde Staten dankzij hits als 'Stop! In the Name of Love' en 'Baby Love'. De zangeres laat ook een belangrijke erfenis na aan haar collega-muzikanten dankzij haar lobbywerk voor de 'Truth in Music'-wet. Deze Amerikaanse wet bepaalt dat een muziekgroep niet de naam mag voeren van voormalige muziekgroepen, tenzij een origineel bandlid akkoord gaat. Wilson overleed op 8 februari aan de gevolgen van hartproblemen, twee dagen nadat ze een nieuw soloalbum had aangekondigd op YouTube. Ze werd 76 jaar.
 

Kris De Bruyne

Deze Vlaamse zanger en troubadour wordt door velen geroemd als een van de gezichten van de Vlaamse kleinkunst van de twintigste eeuw. Vlaanderen zal hem vooral kennen van de hit 'Amsterdam' maar zijn oeuvre was veel breder, met nummers als 'Lieve Jacoba', 'Vilvoorde City' en 'Tijd om te gaan Slapen'. Naast zijn muzikale werk was hij ook de oprichter van Acoustics NV, het allereerste audioproductiehuis in België en schreef hij de muziek van talloze radio- en televisiereclameclips. Talloze Vlamingen hebben in de afgelopen jaren ongetwijfeld een jingle van de man gehoord. De Bruyne was ook een medeoprichter van het literaire tijdschrift De Brakke Hond. De Bruyne overleed op 3 februari aan de gevolgen van de ziekte van Alzheimer, hij werd 70 jaar.
 

Muziek

Bekijk alles
Top