Van Vleuten versus de rest: nieuw seizoen trekt zich op gang in Omloop Het Nieuwsblad

Sport | Naast de mannen trappen ook de vrouwen het wielerseizoen op gang in de Omloop Het Nieuwsblad. Het wordt voor het vrouwenpeloton de eerste echt serieuze koers van het seizoen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Voor de zestiende keer organiseert de Omloop Het Nieuwsblad op 27 februari een race voor vrouwen. Doorheen de jaren schreven heel wat prominente dames in het peloton deze eendagskoers op hun naam. Dat de race dit jaar nu ook deel uitmaakt van de ProSeries, zorgt er nog eens extra voor dat er opnieuw een pak serieuze namen aan de start zullen verschijnen.

Het parcours van 124 kilometer lang heeft bijzonder veel in petto. Terwijl de aanloop redelijk vlak is, zal in de tweede helft van de koers het heuvelachtige landschap opduiken.

8 kilometer aan kasseien

Nadat alle rensters zijn voorgesteld bij ’t Kuipke te Gent rijdt de karavaan eerst een kilometer of zeven geneutraliseerd richting de officiële start. In het centrum van Merelbeke zal er met de wedstrijdvlag gewapperd worden, waarbij we dan ook de eerste demarrages verwachten.

Na de rustige aanloop zal er nadien over heel wat kasseistroken en hellingen gepasseerd worden. Er wordt alleen al over 8.100 meter kasseien gereden. Qua hellingen zullen onder meer de Haaghoek, de Berendries, de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg bedwongen moeten worden. Na die laatste heuvel is het een goede twaalf kilometer doorjassen tot de finish op de Onderwijslaan in Ninove.

De weersomstandigheden zullen minder een rol spelen. Het zou op de meeste plaatsen droog moeten blijven, met maxima die schommelen rond de tien graden.

2 op 2 voor Van Vleuten?

Vorig jaar domineerde Annemiek van Vleuten de Omloop Het Nieuwsblad, waarbij de Nederlandse wegreed op de Muur van Geraardsbergen. Enkele rensters probeerden haar nog in te halen, maar tevergeefs. Van Vleuten kon in Ninove nog de tijd nemen om haar regenjas los te ritsen om zo haar nog bijna volledig witte regenboogtenue aan het publiek te showen. De modder op de rest van haar tenue en haar fiets gaf een beter idee van de vele plensbuien die ze die dag over zich heen had gekregen.

Van Vleuten, die afgelopen winter het shirt van Movistar heeft aangetrokken, behoort andermaal tot de grote favorieten. Nog maar één iemand wist de Omloop Het Nieuwsblad twee keer na elkaar te winnen. Die eer is voorlopig enkel weggelegd voor de Zweedse Emma Johansson.

De concurrentie zaterdag komt onder meer uit eigen land, met o.a. ex-winnaressen Chantal Blaak en Anna van der Breggen. Ook rensters als Marta Bastianelli, Lizzie Deignan, Grace Brown en Lizzy Banks zullen op de loer liggen. Langs Belgische zijde wordt het uitkijken naar Lotte Kopecky en Jolien D’Hoore.

Volg de Omloop Het Nieuwsblad voor vrouwen via de livestream van Pickx.be.

Ook volgende vrouwenkoersen zullen overigens gelivestreamd worden

31/03: Dwars door Vlaanderen
07/04: Scheldeprijs
10/04: Ronde van Vlaanderen
14/04: Brabantse Pijl

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top