‘Frankie & Johnny’ tot 'Pretty Woman', deze filmtitels zijn geïnspireerd door een lied

Muziek | Soms vormt een film de ideale inspiratie voor prachtige muziek die overal de hitlijsten domineert. Soms is het ook omgekeerd, en laten filmmakers zich door muziek inspireren. Proximus Pickx zocht enkele voorbeelden waarbij de filmtitel – en soms ook de hele plot – geïnspireerd is door muziek.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Frankie & Johnny

Ondanks een ware sterrencast met Michelle Pfeiffer en Al Pacino, is deze romantische dramafilm ietwat vergeten. De titel van de film, die thema’s als re-integratie, huiselijk geweld en gecompliceerde liefde behandelt, verwijst naar het traditionele Amerikaanse lied ‘Frankie & Johnny’, over een vrouw die ontdekt dat haar man haar bedriegt, en hem neerschiet. Het lied is geïnspireerd op echte gebeurtenissen, en werd in 1904 voor het eerst vastgelegd, ook al deed het jaren daarvoor al de ronde. Het lied en de film volgen niet dezelfde verhaallijn, maar in de thema’s zijn wel enkele gelijkenissen te vinden.

Bekijk ‘Frankie & Johnny’ op 27 februari om 21u25 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!

The Beatles

Yesterday’ uit 2019 is een ietwat absurde komische film van regisseur Danny Boyle. Daarin is Jack Malick na een verkeersongeval schijnbaar de enige persoon ter wereld die zich nog de muziek van The Beatles herinnert. Hij gebruikt die vreemde omstandigheden om een muziekcarrière uit te bouwen. De film zit uiteraard stampvol moderne updates voor klassiekers van The Beatles. Die film is niet de eerste die de muziek van de Fab Four gebruikte als uitgangspunt. In 2007 was er bijvoorbeeld ‘Across the Universe’, een musicalfilm van Julie Taymor die helemaal draait rond enkele van hun grootste hits. 34 nieuwe arrangementen voor Beatles-nummers, naast enkele dialogen die naar de teksten verwijzen, maken van de film een ultieme liefdesbrief aan het oeuvre van John, Paul, Ringo en George.

Pretty Woman

‘Pretty Woman’ ontleende de naam aan het nummer ‘Oh, Pretty Woman’ van Roy Orbison. Dat is geen verrassing. Het nummer gaat over een man die een vrouw ziet lopen over de straat en die haar wel ziet zitten. Het thema lijkt in de 21ste eeuw wat passé, maar in 1964 scoorde Orbison er een monsterhit mee. De film uit de jaren 90 gebruikt het nummer in de soundtrack en in de titel, maar geeft er wel een andere draai aan. In de film is de mooie vrouw (Julia Roberts) namelijk een prostituee. Aanvankelijk moest de film een donker verhaal worden over prostitutie in de jaren 80, maar dan werd alles herwerkt tot een lichtvoetige romcom. En dat werd net zoals het lied een monsterhit aan de kassa.

Marina

De biopics over artiesten waarbij een songtitel tot filmtitel wordt gebombardeerd, zijn niet op één hand te tellen (‘Get on Up’, ‘Walk The Line’, ‘Straight Outta Compton’ …). Wij verkozen om hier wat Belgisch talent in de verf te zetten. ‘Marina’ van Stijn Coninx vertelt het levensverhaal van Rocco Granata (gespeeld door Matteo Simoni), van de Limburgse steenkoolmijnen tot op de grootste podia ter wereld. En dat allemaal dankzij die ene wereldhit, waarvan de tekst nog niet eens af was toen Granata in de studio dook met zijn accordeon.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top