Acteurs die zichzelf vertolken, van Tomas De Soete tot Johnny Depp

Series | Af en toe krijgt een acteur een rol waar die voor geboren is. Letterlijk dan, want ze spelen zichzelf! Veelal zien film- en seriemakers dat als een gelegenheid om een komische, overdreven versie neer te zetten of om de aard van het beroemd zijn op de korrel te nemen. Proximus Pickx selecteerde enkele memorabele voorbeelden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Tomas De Soete en co

In de VRT-reeks ‘Fiskepark’ speelt radiomaker en televisiepresentator Tomas De Soete een fictieve versie van zichzelf, net zoals enkele andere mediafiguren. Nadat De Soetes programma ‘Café Corsari’ stopgezet werd, ging het bergaf met de mentale gezondheid van de presentator, althans in de reeks. Aan zijn visvijver werkt hij aan zijn comeback, maar op een dag slaan zijn stoppen door. Hij wordt in zijn ondergoed aangetroffen op straat, terwijl Bent Van Looy vermoord in de visvijver wordt gevonden. We zien in de stijl van een true crime-documentaire de reconstructie van de moord. Van Looy komt voor in de reeks als zichzelf, maar ook als een lookalike van zichzelf. Siska Schoeters, de vrouw van De Soete, doet haar relaas, net als komiek Jan Jaap van der Wal.

Jean-Claude Van Damme

De carrière van onze landgenoot JCVD is in vrije val sinds de release van ‘Double Team’, zijn laatste grote kassucces naast Dennis Rodman. Hij zou nadien niet meer de grote naam worden van weleer, ondanks dat hij nog steeds de ene rol na de andere aan elkaar reeg. Maar noch het publiek, noch de critici ontvangen hem met open armen. Dat is waar de acteur naar verwijst in de semi-autobiografische film ‘JCVD’, die in 2008 in de zalen kwam en waarin de vechtspecialist zichzelf speelt, als een gewezen Hollywoodster die terugkeert naar zijn geboorteland.

Matt LeBlanc

Zoals we weten, is het voor acteurs, zeker die op de televisie, soms moeilijk om zich van een bepaalde rol te distantiëren. Dat is zeker het geval voor Matt LeBlanc, die Joey speelde in de serie ‘Friends’. De acteur maakte van die status gebruik voor zijn hoofdrol in de serie ‘Episodes’, waarin de acteur zichzelf speelt. De verhaallijn van de serie is helemaal fictief, maar het personage is wel degelijk gebaseerd op de acteur: Matt LeBlanc vindt maar moeilijk goede rollen en zijn carrière gaat gestaag achteruit sinds het besluit van ‘Friends’. Hij slaagt er eindelijk in om zichzelf ergens op toe te leggen, namelijk een adaptatie van een Britse reeks.

Ricky Gervais en Johnny Depp

In de serie ‘Life’s Too Short’ wil Warwick Davis het maken in de showbizzwereld. Hij is bevriend met komieken Ricky Gervais en Stephen Merchant, die zich na het succes van hun reeks ‘The Office’ de koning te rijk voelen. Davis is in het echte leven met rollen in de ‘Star Wars’ en ‘Harry Potter’-franchises een gewaardeerd acteur, maar in de serie staat zijn carrière op een laag pitje en wil hij een talentenagentschap voor dwergen op poten zetten. In een wel erg memorabele scène discussiëren Ricky Gervais en Johnny Depp nadat die eerste een reeks scherpe moppen maakte op de uitreiking van de Golden Globes. Realiteit en fictie komen er meesterlijk samen, maar voor de duidelijkheid: in het echt zijn de twee goede vrienden.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top