Deze muzieksterren overleden afgelopen maand

Muziek | Februari was opnieuw een donkere maand in de muziekgeschiedenis. Zo moesten we onder meer afscheid nemen van hitmachine Jim Weatherly en van The Supremes-zangeres Mary Wilson. En van de grote Kris De Bruyne.

Door MF

Deel dit nieuws

Kris De Bruyne

Als je Kris De Bruyne hoort, denk je ongetwijfeld aan zijn grootste hit ‘Amsterdam’. Het nummer dateert uit 1975 en werd jaren later opgenomen in de Eregalerij van de Vlaamse Klassiekers van Radio 2. Hoewel De Bruyne startte als kleinkunstzanger zal hij altijd herinnerd worden als dé man die de eerste Nederlandstalige rockplaat maakte, met nummers als ‘Lied van de lafaard’, ‘Het tractaat’ en ‘Grote Japie’. Helaas overleed de Vlaamse kleinkunstzanger op 3 februari. Hij werd 70 jaar.

Jim Weatherly

Naast Kris De Bruyne verloor de muziekwereld op 3 februari nóg een meester: de intussen 77-jarige singer-songwriter Jim Weatherly. Gedurende zijn carrière van vijf decennia bracht de Amerikaan bijna een dozijn studioalbums uit, en dat terwijl hij de grootste hits voor anderen schreef. Denk maar aan ‘You’re The Best Thing’, ‘Neither One of Us’ en ‘Midnight Train To Georgia’ van Gladys Knight & The Pips. Die laatste werd trouwens door Rolling Stone uitgeroepen tot een van de 500 beste songs ooit. 

Mary Wilson

The Supremes-zangeres Mary Wilson had nog maar net nieuwe muziek aangekondigd, maar helaas overleed ze op 8 februari, op 76-jarige leeftijd. Wilson was amper vijftien jaar oud toen ze samen met Diana Ross The Supremes oprichtte. Met de zwarte meisjesgroep had het beroemde Motown-platenlabel goud in handen: hits als ‘Stop! In the name of love’ en ‘Baby love’ boekten in de jaren zestig grote successen. In 1979, twee jaar nadat The Supremes werden opgedoekt, bracht Wilson een eerste soloalbum uit, met de stomende discosingle ‘Red Hot’. 

Chick Corea

Op 9 februari overleed de Amerikaanse jazzpianist en componist Chick Corea na een korte strijd tegen kanker. Corea speelde een grote rol in de vernieuwing van de jazzmuziek in de jaren zeventig. Gedurende zijn carrière werkte hij samen met jazzgrootheden, waaronder trompettist Miles Davis, pianist Herbie Hancock en bassist Stanley Clarke. Met zijn eigen band Return to Forever droeg hij bij aan een nieuwe vooruitstrevende stroming in de jazzmuziek: de fusion. De iconische pianist en bandleider werd 79 jaar.
 

Steuart Bedford

Als kleinzoon van de beroemde sopraan Liza Lehmann stond het haast in de sterren geschreven dat Steuart Bedford furore zou maken in de muziekwereld. Dat deed hij halfweg de jaren zestig al meteen met zijn dirigeerdebuut. Tijdens zijn carrière werkte de Britse pianist en dirigent nauw samen met componist Benjamin Britten. Zo dirigeerde Bedford de wereldpremière van Brittens laatste opera ‘Death in Venice’. Helaas overleed hij op 15 februari, op 81-jarige leeftijd. 


U-Roy

Op 17 februari overleed de Jamaicaanse zanger U-Roy. Hij werd 78. U-Roy was een bekende naam binnen de reggaescene en bracht gedurende zijn carrière zo’n twintig albums uit, die niet alleen een invloed hadden op de reggae maar ook op dancehall. Zijn bijnaam? King of Toasters! Hij was trouwens een van de grondleggers van het MC’en, en dus ook het rappen. De Jamaicaanse regering bekroonde de zanger met de Order of Distinction. 

Prince Markie Dee

Mark Anthony Morales, misschien beter bekend als Prince Markie Dee, overleed op 18 februari, één dag voor zijn 53ste verjaardag. Morales maakte deel uit van het 80’s-trio The Fat Boys, dat al beatboxend de top bereikte. Hun grootste hits? ‘Crushin’, ‘Wipe Out’ en ‘Jail House Rap’. Nadien timmerde Morales met succes aan een carrière als producer en songwriter. Zo werkte hij nauw samen met onder meer Mary J. Blige en Mariah Carey. Prince Markie Dee was trouwens een van de eerste rappers met Latijns-Amerikaanse roots. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top