Throwback: de kortstondige carrière van B-A-B-E

Het is tien jaar geleden dat Tanja Dexters, Lesley-Ann Poppe en Griet Vanhees een poging deden om een meidengroep te lanceren. B-A-B-E was geen lang leven beschoren, en de eerste single werd meteen ook de laatste. Proximus Pickx blikt terug op wat bezwaarlijk een hoogtepunt in de Belgische muziekgeschiedenis genoemd kan worden.

Alvast een kleine waarschuwing: het is mogelijk dat je de laatste tien jaar hard geprobeerd hebt om meidengroep B-A-B-E te vergeten. In dat geval is het misschien niet aangeraden dat je verder leest, en al zeker niet dat je hieronder klikt op de video voor ‘Itsie Bitsie Boe, geef maar lekker toe’. Dat doe je op eigen risico.
 
We schrijven februari 2011. Enkele jaren eerder was Lesley-Ann Poppe ineens een mediagezicht geworden door haar deelname aan ‘Komen Eten’. Tanja Dexters had er een reeks optredens op zitten met haar meidengroep Jameerah. Samen met Griet Vanhees, die op dat moment ook gevolgd werd door enkele mannenbladen, beslisten ze een meidengroep op te richten, naar het voorbeeld van pakweg Opium met Joyce De Troch, Katia Alens en Inge Moerenhout. B-A-B-E, ofwel de Blonde Ambition Babes, moest speels, sexy en een beetje stout zijn.
 
Op de Nacht van Exclusief stelde het nieuwbakken trio hun eerste single voor: ‘Itsie Bitsie Boe, geef maar lekker toe’. Enkele weken later tekenden ze een platencontract bij Universal en nog eens een paar weken later kondigde de groep aan dat ze weer zonder het label verdergingen. In augustus planden ze de release van hun tweede nummer, en dat zouden ze helemaal alleen aanpakken. Die tweede single kwam er echter nooit. In november ging de groep weer uiteen, hun laatste optredens zegden ze af.
 
Als reden gaven de groepsleden aan dat er interne meningsverschillen waren. Volgens de gespecialiseerde pers wilde Poppe minder carnaval verkopen en meer kwalitatieve muziek maken, terwijl Dexters en Vanhees best tevreden waren met het niveau dat ze hadden. Dexters besloot dan maar om Jameerah nieuw leven in te blazen onder een nieuwe naam: Fourlicious. Na een single bleef het ook daarrond stil.

De nasleep

Dat de meidengroep B-A-B-E geen lang leven beschoren was, daar zijn wellicht weinig muziekliefhebbers rouwig om. Een optreden dat voor TV Limburg gefilmd werd heeft intussen ruim 920.000 views verzameld, en aan de comments te zien, zijn er waarschijnlijk niet veel kijkers voor de kwaliteit van de muziek blijven hangen.


 
B-A-B-E was dan carnavalesk, zoals Lesley-Ann zei, maar wat daarna kwam was ook een circus. Lesley-Ann en Tanja haalden in de daaropvolgende jaren af en toe de boekjes. Dan hadden ze weer eens ruzie, dan hadden ze het weer eens bijgelegd. Elke reactie die ze op elkaars sociale media achterlieten, werd breed uitgesmeerd en dat vuurtje voedden de twee dames maar al te graag.
 
Lesley-Ann heeft momenteel een beautywinkel in Antwerpen en beviel in december van haar derde kindje. Tanja kwam de laatste jaren minder goed in het nieuws en vertelde in 2020 over haar moeilijke periode in 'Gert Late Night'. En Griet Vanhees? Zij blijft model en gezicht van een schoonheidsinstituut, schrijft modeblogs, ontwerpt haar eigen kledinglijn en biedt opvang voor verwaarloosde paarden.

Muziek

Bekijk alles
Top