In de voetsporen van Klopp en Tuchel: Marco Rose weldra coach van Dortmund

Sport | Na het ontslag van Lucien Favre nam Edin Terzic de zaken over bij Borussia Dortmund. De interim-coach moet Dortmund naar een mooie eindrangschikking leiden en de weg plaveien voor Marco Rose, die vanaf volgend seizoen de fakkel overneemt. De Duitser levert momenteel mooi werk bij Borussia Mönchengladbach.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Van Borussia Dortmund wordt er ieder jaar verwacht dat ze het Bayern München zo moeilijk mogelijk maken voor de titel. Helaas loopt het dit jaar een pakje anders. Met 36 punten uit 22 matchen staat Dortmund op een zesde plaats. Nog net binnen de Europese tickets, maar niet richting de Champions League volgend seizoen. Het verschil met de vierde plaats telt momenteel zes punten. De Borussen zijn overigens nog steeds actief op het kampioenenbal. Dortmund bezorgde zichzelf een mooie uitgangspositie door met 2-3 te gaan winnen bij Sevilla.

Om volgend seizoen toch weer dat niveautje hoger te kunnen schakelen, rekent het bestuur op Marco Rose. De 44-jarige Duitser zal deze zomer de overstap maken van het ene Borussia naar het andere. Als voetballer kende Rose een carrière bij slechts drie clubs: Leipzig, Hannover en Mainz. Bij die laatste club zette hij meteen ook zijn eerste stapjes als coach, zij het als assistent. Pas bij RB Salzburg neemt zijn carrière als T1 een stevige wending bergopwaarts.

Snel mooie adelbrieven

Zo werd hij eerst aangesteld als coach van de beloften bij de Oostenrijkers. Dat Rose tot mooie dingen in staat was, bewees hij in 2017 al. Toen won hij met de beloften van Salzburg de UEFA Youth League. Het noopte het Salzburg-bestuur tot de beslissing om hem meteen te promoveren tot hoofdcoach van de A-kern. Ook daar zou hij prijzen pakken, met twee landstitels en een beker. Ook Europees zette hij Salzburg op de kaart. In 2018 grepen de Oostenrijkers nipt naast een plek in de finale van de Europa League. In de halve finale was het Franse Marseille net dat tikkeltje sterker.

Met al deze adelbrieven kwam Borussia Mönchengladbach aankloppen in de zomer van 2019. De lokroep naar de Bundesliga was duidelijk niet te houden voor de Duitser. Ook hier is de sky de limit voor Rose. Vorig seizoen leidde hij Gladbach naar een vierde plaats, waardoor de club sinds 2015 nog eens mocht proeven van Champions League-voetbal. Alsof dat nog niet genoeg was, overleefde Gladbach de groepsfase met daarin Real Madrid, Inter en Shakhtar Donetsk als tegenstrevers. Het bereiken van die tweede ronde, waarin een aartsmoeilijke dubbele confrontatie met Manchester City wacht, was al 43 jaar niet meer gelukt voor Gladbach.

Nieuwe Klopp?

In zijn gekende 4-2-3-1 opstelling durft de speelstijl van Rose wel eens gelijken op coaches die hem zijn voorafgegaan. We durven namelijk stellen dat Rose de mosterd eens zou durven gehaald hebben bij Jürgen Klopp en Thomas Tuchel, coaches die net als hij in het verleden bij Mainz werkten en nadien ook hun sporen verdienden bij Dortmund. Er wordt nogal snel het label uitgedeeld van “nieuwe Klopp”, maar als we kijken naar het parcours van Rose, mag die vergelijking misschien wel opgaan.

Maar vooraleer Rose de nieuwe Klopp kan worden bij Dortmund, moet hij eerst nog met glans proberen eindigen bij Gladbach. Momenteel vertoeft de club op een achtste plaats, net buiten de Europese plaatsen. Enkele mindere resultaten de voorbije weken zorgden voor een kleine tuimelperte in het klassement. Zaterdag mogen de troepen van Rose Leipzig, de enige ploeg die Bayern het nog moeilijk kan maken voor de titel, het vuur aan de schenen leggen.

Kijk op zaterdag 27 februari vanaf 18u30 naar de Duitse kraker tussen Leipzig en Gladbach op kanaal 1 van Eleven Sports, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top