5 dingen die je niet wist over Marion Cotillard

Op 45-jarige leeftijd is de Franse actrice Marion Cotillard niet te stoppen, zowel in de Franse als in de internationale cinema. Proximus Pickx belicht vijf dingen die je misschien niet wist over deze intrigerende en getalenteerde filmster.

Bezorgd over het milieu

Marion Cotillard is een van de campagnegezichten van de ngo Greenpeace. Ze leende haar stem voor de vertelling van de geanimeerde videoThe Amazon's Silent Crisis’, die de organisatie in 2014 uitbracht om aandacht te vragen voor de illegale houtkap die het Braziliaanse Amazonegebied bedreigt. Cotillard sloot zichzelf in 2013 ook al eens op in de buurt van het Louvre in Parijs, in een kooi samen met een groep Greenpeace-activisten. Ze toonde aan de opgedaagde pers en passanten een bordje met de tekst “Ik ben een klimaatverdediger” en eiste daarmee de vrijlating van Greenpeace-activisten die in Rusland gevangen zaten.

Ze heeft muzikaal talent

Marion Cotillard componeert muziek, zingt en bespeelt ook vele instrumenten. Ze kan onder meer overweg met de gitaar, basgitaar, keyboard en tamboerijn. In 2001 schreef en speelde ze mee aan het nummer ‘La Fille de Joie’ voor haar film ‘Les Jolies Choses’ (‘Pretty Things’, 2001).

Oscar voor beste actrice

Ze was de derde Franse vrouw die de Oscar voor beste actrice in ontvangst mocht nemen. De in Frankrijk geboren Amerikaanse Claudette Colbert won in 1934 als eerste de Oscar voor Beste Actrice, voor haar rol in ‘It Happened One Night’. Cotillard volgde Simone Signoret op, die het beeldje in 1960 kreeg voor haar rol in ‘Room at the Top’. In 2007 ontving Cotillard de prestigieuze prijs voor haar rol in ‘La Môme’ (in het Engels uitgebracht als ‘La Vie en Rose’). De Française was in die tijd nog vrijwel onbekend in Hollywood. Ze is de eerste en enige actrice sinds Sophia Loren (in de jaren 60) die de Oscar voor ‘Beste Actrice’ wist de winnen met een niet-Engelstalige film.

Ze heeft twee restaurants

De Fransen staan bekend om hun liefde voor eten en ‘haute cuisine’, en het lijkt erop dat Cotillard geen uitzondering is. Ze heeft twee succesvolle restaurants in Parijs, genaamd Jaja en Glou. Deze etablissementen verwelkomen regelmatig beroemdheden die de Franse hoofdstad bezoeken.

Haar modefilosofie is simpel

Cotillard, die sinds 2008 het modelabel Dior vertegenwoordigt, beschreef haar gevoel voor mode in één zin tijdens een interview in 2016. “Ik hou van de mix van vrouwelijk en mannelijk, met een beetje rock-'n-roll”, verklaarde ze. Ondanks haar relaxte kijk op mode, werd Cotillard in 2010 door het tijdschrift Vogue op de tweede plaats gezet in de lijst van best geklede beroemdheden.

Muziek

Bekijk alles
Top