Statistieken JPL - #27: wie kan dit Club stoppen?

Jupiler Pro League |
Op de 27e speeldag van de Jupiler Pro League vielen er vier gelijke spelen te noteren, naast drie zeges voor de bezoekers en slechts twee zeges voor de thuisploegen. Club Brugge won zijn partij in eigen huis en als het de inhaalwedstrijd tegen Charleroi wint, is het nu al zeker van de eerste plaats aan het eind van de reguliere competitie!
 

Door Tagtik

Deel dit nieuws

Kent het Belgische profvoetbal nu drie afdelingen, met 1B met 8 ploegen, 1A met 17 ploegen en de Super 1A, met slechts één ploeg, Club Brugge? Die conclusie is niet uit de lucht gegrepen als we kijken naar de resultaten in het kalenderjaar 2021. Tegen OHL pakte blauw-zwart zijn negende zege op rij, goed voor 27 op 27. Antwerp, de nummer twee in de stand, volgt al op 15 punten, en Racing Genk, de nummer drie, op 20 punten. De uittredende landskampioen heeft dan ook nog eens een wedstrijd te goed. Tegen OHL, toch ook een kandidaat voor Play-offs 1, won Club overtuigend met 3-0 en onderstreepte het nogmaals het klasseverschil ten opzichte van zijn 'concurrenten'.
 
Een surplace van het peloton voor de eindsprint?
 
Club Brugge was de enige club uit de top 6 die op de 27e speeldag kon winnen. Alle achtervolgers verloren punten. Nog maar eens dus. Want wat leren ons de nieuwe gelijke spelen van Antwerp en Oostende of nog meer de nederlagen van Racing Genk en Anderlecht? Dat alle ploegen die na Club komen, heel matige en wisselvallige resultaten kunnen voorleggen. Antwerp haalt 48 op 81 (dus 59%), Genk en Oostende 43 op 81 (53%), Anderlecht 42 op 81 (51,8%). De andere 13 ploegen uit de JPL zijn gebuisd, met minder dan 50% van de punten. De middelmatige scores hebben wel een voordeel: de strijd om de drie andere tickets voor PO1 blijft razend spannend. Tussen de derde in de stand (Racing Genk) en de twaalfde (AA Gent) gaapt maar een kloof van 6 punten. In de laatste zes wedstrijden van de reguliere competitie is dus werkelijk nog alles mogelijk. De (neutrale) voetballiefhebber kan er maar blij om zijn.
 
Genk en Charleroi gaan kopje onder
 
In de laatste rechte lijn van de reguliere fase van de competitie zitten bepaalde ploegen in een zeer slechte vorm. Racing Genk en Charleroi, twee ploegen die deelname aan PO1 als doel zullen hebben gesteld, vertonen de slechtste balans over de laatste tien speeldagen bekeken. Als we een klassement zouden opstellen met de resultaten van de laatste tien matchen zou Racing Genk de rode lantaarn zijn met 6 op 30 en Charleroi de voorlaatste plaats innemen met 6 op 27. Het moet tot onrust leiden in de Luminus Arena en in het Stade du Pays de Charleroi, want de rechtstreekse concurrenten in de race naar een ticket voor Play-offs 1 doen het veel beter: KV Mechelen haalt 23 op 30, Oostende 20 op 30, Antwerp 20 op 30, Zulte-Waregem 19 op 30.
 
Strijd om het behoud: het blijft spannend
 
Ook onderaan blijft het dit seizoen superspannend. Met Yves Vanderhaeghe aan het sportieve roer herleeft Cercle Brugge. De Vereniging won de wedstrijd die niet mocht worden verloren van Moeskroen (1-2) en steekt dankzij de 4 op 6 de Hurlus voorbij. Waasland-Beveren is nu rode lantaarn na de 1-1 tegen Charleroi en ondanks de 4 op 6. Zaterdag staat een zespuntenwedstrijd op het programma als Cercle in het Jan Breydel de Waaslanders ontvangt. Na de 0 op 9 zit Moeskroen in een lastig parket, want de kalender is niet mals, met wedstrijden tegen Beerschot, Standard, Oostende, Charleroi, Antwerp en Club Brugge.
 
Topschutters: hier komt Gianni Bruno
 
Paul Onuachu (Genk) met 23 treffers en Thomas Henry (OHL) met 19 goals blijven bovenaan in de lijst van de topschutters, maar zij zien Gianni Bruno (Zulte-Waregem) naderen, na zijn twee goals tegen Standard. De aanvaller van Essevee zit nu aan 16 goals en gaf bovendien 5 assists. Hij heeft daarmee een voet in 47% van de goals van zijn team. In de vijf laatste wedstrijden alleen al was Bruno goed voor 6 goals en 2 assists. Hij is dus de perfecte exponent van de goede gang van zaken bij de club uit het Regenboogstadion.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top