Emma Bale durft als enige vertaling aan van jarige Tourist LeMC

Tourist LeMC was jarig tijdens de opnames van ‘Liefde voor muziek’, dus spreekt het voor zich dat zijn muziek in de bloemetjes werd gezet op die dag. In de tweede aflevering van ‘Liefde voor muziek’ kreeg Tourist niet alleen muzikale cadeautjes. “Ik hoop echt dat niemand een rotversie maakt.”

Emma Bale mocht de spits afbijten. Zij vertaalde ‘Koning liefde’ naar het Frans, een primeur voor de zangeres. Verder bleef Bale vrij trouw aan het origineel, dat ze naar eigen zeggen als 15-jarige ontzettend vaak opzette. Ze kreeg iedereen stil, net als de tweede zangeres Geike Arnaert. Zij verzorgde enkele jaren geleden het voorprogramma van Tourist in het Sportpaleis en maakte een pianoballad van het emotionele ‘Wij begrijpen elkaar’. “Er zijn mensen die zeggen dat Nederlands geen taal is om in te zingen”, opperde Jelle Cleymans nadien. “Dat durft toch niemand meer zeggen na zo’n performance?”


 
Cleymans en compagnon Van Geel waren overigens als volgende aan de beurt. Zij zetten een bombastisch orkestgeluid onder ‘En route’ van de stadstroubadour. Dat platte Antwerps moest er voor de twee perfecte schoonzoons aan geloven, maar het refrein bleef wel standhouden, zij het wat energieker dan het origineel. Willy Sommers ging dan weer op zijn feestelijke manier aan de slag met een emotioneel en intiem nummer: ‘Spiegel’, dat Tourist samen met Raymond van het Groenewoud opnam. In de versie van Sommers wordt het een ware ‘Tien om te zien’-hit.
 
Snoeihard of intiem

Bert Ostyn gaf er vorige week nog een lap op met een stevig rockende versie. Deze week pakte hij het wat intiemer aan, maar wel nog steeds in het Nederlands. Hij koos naar eigen zeggen voor het nummer ‘Horizon’ nadat iemand het loeihard opzette op de parking van de supermarkt. Loeihard werd de versie van Ostyn alvast niet. Meer energie en tempo kwamen van Ronny Mosuse. Met zijn keuze voor het nummer ‘Meester Kunstenaar’ eerde hij niet alleen Tourist, maar ook Bart Peeters, met wie hij indertijd The Radios oprichtte en met wie hij nog regelmatig het podium deelt.
 
Opvallend is dat de meeste muzikanten, zelfs als ze de teksten een beetje aanpasten, de Nederlandstalige liedjes niet vertaalden. Laat dat een teken zijn van de poëzie van de teksten van de troubadour. Tussen de muziek door was er uiteraard ook tijd om de verjaardag te vieren. Het taartje viel, net als de muziek, duidelijk in de smaak.

'Liefde voor Muziek' is elke maandagavond te zien om 20u40 op VTM of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!

Films

Bekijk alles
Top