Legendarische wedstrijden: Arsenal claimt de titel in de laatste seconden tegen Liverpool

Sport | Arsenal-fans weten het maar al te goed: hun ploeg heeft de Premier League sinds 2004 niet meer gewonnen. The Gunners speelden aan het einde van de 20ste eeuw vaak mee voor de landstitel. Eén gewonnen kampioenschap zal de aanhang nooit meer vergeten.

In 1989 werd Arsenal kampioen na een bijzonder spannende afloop. Het was in de laatste seconden van de laatste wedstrijd van het seizoen, tegen rivaal Liverpool, dat ze het kampioenschap wisten binnen te halen. Een van de gekste ontknopingen uit de geschiedenis van het Engelse voetbal. Op 26 mei 1989 vochten de spelers van Arsenal tot het einde om de titel te pakken waar ze al maanden naar op jacht waren.

Die dag namen de twee beste teams van het seizoen het tegen elkaar op in een rechtstreeks duel. Leider Liverpool had slechts drie punten voorsprong op de Gunners. Gezien het doelsaldo moest de Londense club met minstens twee doelpunten verschil winnen om langs de Reds te komen. De missie was glashelder voor de mannen van George Graham toen ze het veld van Anfield opliepen. Maar het beloofde ingewikkeld te worden. Liverpool was zeer goed bezig (ze hadden net twee dagen eerder de FA Cup gewonnen) en was zeker van zijn stuk.

Waanzinnige 45 minuten

Die avond koos Arsenal voor een verdedigende aanpak, aangevoerd door de sterke David O'Leary en Tony Adams, om de aanvallen van Liverpool af te stoppen. Aan de aanvalszijde rekenden de Londenaren op Alan Smith, topscorer in het kampioenschap. In de eerste helft werd er niet gescoord, maar de partij brak na de rust open.

Na acht minuten zette Alan Smith de bezoekers op 0-1 en Liverpool begon te wankelen. Arsenal drukte door en Graham schakelde zelfs over op een meer aanvallende 4-4-2. De titelstrijd leek beslecht toen Alridge de 1-1 scoorde voor Liverpool. Het doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel.

Heldenrol voor de jonge Michael Thomas

In de 90ste minuut was het nog altijd 1-1 en Liverpool leek de titel niet meer te kunnen mislopen. Er kwam één minuut extra tijd bij en Arsenal bracht een laatste aanval op gang. Verdediger Lee Dixon verstuurde een lange bal en die belandde bij Alan Smith, die op zijn beurt Michael Thomas wist te bereiken. Hij controleerde de bal, ging zijn bewaker voorbij en trapte de bal voorbij doelman Bruce Gobbelaar. Met dit doelpunt in de 91ste minuut en 22 seconden werd Arsenal tot Engels kampioen gekroond en Liverpool droop af.

Deze ultieme titelwedstrijd zal worden herinnerd als een van de meest epische in de Engelse competitie. De wedstrijd werd ook gezien als het startpunt voor de heropleving van het Britse voetbal. Het kreeg een bedenkelijke reputatie door hooliganisme en racisme (zie de drama’s op de Heizel en Hillsborough). Het duel tussen Liverpool en Arsenal zou het imago van het voetbal in Groot-Brittannië herstellen. De Premier League, een nieuwe elite-divisie, werd opgericht in 1992 en is tegenwoordig de meest prestigieuze voetbalcompetitie ter wereld.

Herbeleef hoe Ajax Bayern München in 1973 met zijn totaalvoetbal van het kastje naar de muur voetbalde.