Matthew McConaughey: van romcoms tot Oscars

Films | Matthew McConaughey is de perfecte casestudy van een acteur die zich in de loop van zijn carrière heeft ontwikkeld. Hij maakte furore met een eerste rol die hem meteen iconisch maakte en werd daarna een van de grootste filmsterren en sekssymbolen ter wereld. Tot hij zichzelf opnieuw uitvond als een serieuze acteur die schijnbaar alles aankan. Proximus Pickx neemt je mee in de evolutie van de acteur, aan de hand van enkele van zijn grootste films.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het debuut

Matthew McConaughey's eerste rol was in Richard Linklater's culthit ‘Dazed and Confused’ in 1993 en er zijn maar weinig optredens die de carrière en de persoonlijkheid van een acteur zo goed hebben aangekondigd. Hij speelde er David Wooderson, een man die begin de 20 is maar nog steeds het liefst omgaat met middelbare scholieren. McConaughey had meerdere memorabele zinnen, maar de slagzin “Alright, alright, alright" is hem sindsdien altijd bijgebleven.
 
McConaughey ging verder met rollen in ‘Angels in the Outfield’, ‘Texas Chainsaw Massacre: The Next Generation’ en ‘Boys on the Side’ voordat hij weer opdook als een acteur met serieus potentieel in ‘Lone Star’. Hoewel hij nauwelijks in beeld was, waren critici ervan overtuigd dat hij klaar was om de leiding te nemen in serieuze films.

Ster van de romantische komedie

Na zijn razendsnelle reis naar de top, viel McConaughey terug helemaal naar beneden toen hij in 1999 werd opgepakt voor het gebruik en bezit van marihuana. De serieuze rollen moesten even wachten, maar de van zijn troon gestoten acteur wist zijn imago te herstellen door de held te worden in romantische komedies.
 
De meest succesvolle was ‘How to Lose a Guy in 10 Days’ uit 2003, waarin hij tegenover Kate Hudson staat. Zij speelt adviescolumniste Andie Anderson, die haar grenzen verlegt door te schrijven over hoe je een man zover krijgt dat hij je in 10 dagen verlaat. Andie gaat op zoek naar een man die ze kan gebruiken voor het experiment. En daar komt Ben Berry (Matthew McConaughey), die zo overtuigd is van zijn romantische capaciteiten dat hij denkt dat hij elke vrouw in 10 dagen verliefd op hem kan laten worden.
 
Bekijk ‘How to Lose a Guy in 10 Days’ op 24 februari om 20u40 op VTM3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!

Het keerpunt

Volgens interviews met McConaughey begon de acteur die "nogal saaie" romcom-rollen af te wijzen (ondanks het feit dat ze meestal zo'n 100 miljoen dollar opbrachten aan de kassa). "Op een wilde cyclische manier begon ik andere dingen aan te trekken", getuigde hij.
 
De rollen die hij dan begon te spelen, die sterk verschilden van alles wat hij tot dan toe had gedaan, waren even gevarieerd als goed uitgevoerd. Eerst kwam ‘The Lincoln Lawyer’ in 2011, het grote keerpunt in zijn carrière. Zijn personage Mick Haller is een charismatische verdedigingsadvocaat die het grootste deel van zijn tijd doorbrengt met het verdedigen van kleine oplichters en andere nietsnutten. Tot hij plots een Beverly Hills playboy (Ryan Phillippe) moet verdedigen, die beschuldigd wordt van poging tot moord.
 
Daarna volgden nog enkele serieuze rollen waaronder het waargebeurde misdaadverhaal ‘Bernie’ en zwarte komedie ‘Killer Joe’.

Oscarwaardig talent

In Hollywood gaat het niet alleen om het bereiken van je hoogtepunt, maar ook om het vol te houden. McConaughey had een goede basis voor zichzelf gebouwd en haalde de grote prijs binnen voor zijn film ‘Dallas Buyers Club’ uit 2013. De acteur verloor maar liefst 17 kg voor zijn rol als Ron Woodroof, een homofobe man die midden jaren tachtig ontdekt dat hij aids heeft. Hoewel hij te horen krijgt dat hij nog maar 30 dagen te leven heeft, weigert Woodroof toe te geven aan de wanhoop. Hij gaat op zoek naar alternatieve therapieën en smokkelt niet-goedgekeurde medicijnen de VS binnen.
 
Deze prestatie leverde McConaughey de Oscar voor Beste Acteur op in 2014 en maakte de baan vrij voor nog meer kansen. Vanaf dan geeng indie-pics meer voor de acteur, maar de ene blockbuster na de andere. Zo sloeg hij de handen in elkaar met Christopher Nolan voor ‘Interstellar’ en met Steven Knight voor het drama ‘Serenity’. Van een evolutie gesproken!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top