De strafste van allemaal: Lucinda Brand

Sport |
Met de Sluitingsprijs in Oostmalle van zondag zit het veldritseizoen 2020-2021 erop. Een bijzondere winter, want door de coronacrisis dienden veel organisatoren de handdoek in de ring te gooien en hun wedstrijden te annuleren.

Door Tagtik

Wanneer ze in het veld aantraden, eisten Mathieu van der Poel en Wout Van Aert alle aandacht op. De Nederlander werd in Oostende wereldkampioen en voert met 10 zeges de zegestand aan. Hij behaalde die zeges tussen 12 december (de Scheldecross in Antwerpen) en 31 januari (het WK in Oostende). Van der Poel reed 14 crossen, won er 10 en werd er in 4 tweede.

In de zegestand bij de heren staat Eli Iserbyt tweede met 7 zeges, waaronder het EK. De renner van Pauwels Sauzen-Bingoal won ook het eindklassement van de X2O Trofee. Wout Van Aert won 5 crossen (waaronder het BK) en ook de eindstand in de Wereldbeker. Ook Laurens Sweeck kwam aan 5 zeges. Toon Aerts wist 4 keer als eerste over de finish te komen en won het eindklassement van de Superprestige.

De beste vrouw in het veld dit crossseizoen is Lucinda Brand. Wat zij klaarspeelde, is wellicht het strafst van allemaal. Ze werd wereldkampioene en won de klassementen van de Wereldbeker, de Superprestige én de X20 Trofee. Ze kwam aan de start in 28 crossen, stond 26 keer op het podium en won 12 wedstrijden.

Met die 12 zeges voert zij de zegestand van het crossseizoen bij de dames aan. Ceylin del Carmen Alvarado staat in die stand tweede met 10 zeges, waaronder het EK. Denise Betsema pakte 8 zeges. De jonge Hongaarse Kata Blanka Vas valt net buiten het podium, met 5 zeges.