JEF festival: Kortfilm van Laura Van Haecke tweemaal gelauwerd

De online editie van het jeudgfilmfestival JEF duurt nog tot het einde van deze maand, maar afgelopen weekend werden er wel al enkele awards uitgereikt. Een professionele jury, een kinderjury en de JEF in het ziekenhuis-jury kozen hun favoriete film, kortfilm en documentaire. Prijzen gingen naar veelal vrouwelijke filmmakers en films die moeilijke onderwerpen behandelen, en het Belgische talent Laura Van Haecke viel meermaals in de prijzen.

De prijsuitreiking ging afgelopen zondag door met een livestream vanuit het Zuiderpershuis in Antwerpen. Ketnet-held Dempsey Hendrickx leidde het evenement in goede banen. Enkele lokale filmmakers waren in persoon aanwezig, maar de meesten accepteerden de awards vanop afstand.
 
De jeugdfilm ‘Hitler heeft mijn roze konijn gestolen’ van de Duitse Caroline Link kreeg de bekroning van de professionele jury. De film toont het begin van de Tweede Wereldoorlog en de holocaust vanuit de ogen van een kind, dat met haar familie halsoverkop moet vluchten wanneer Hitler aan de macht komt. De jeugdfilm vertaalt historische feiten op een begrijpelijke manier voor kinderen. De beste documentaire is volgens de professionele jury ‘Meisjesjongensmix’ van de Nederlandse Lara Aerts. Die toont het leven van een jong intersekse kind.
 
De kortfilm ‘Howling’ van de Belgische Laura Van Haecke werd zowel door de professionele als de publieksjury gelauwerd. De poëtische kortfilm toont de kindertijd van het hoofdpersonage op inventieve manieren, met innovatief filmwerk en een tentoon spreiden van artistieke ambities, volgens de jury. “Howling is een subtiele maar intense beleving van de kindertijd”, klinkt het. Op het Kortfilmfestival van Leuven ging de film al met de Persprijs lopen en ‘Howling’ was vorig jaar geselecteerd voor Film Fest Gent.

Zware onderwerpen

De kinderjury verkoos de langspeelfilm ‘Triple trouble’ van de Poolse Marta Karwowska, een avonturenfilm vol actie. Daarin proberen Julka en Olek, de hoofdpersonages uit de film ‘Double trouble’ een gestolen schilderij op te sporen en de dief te ontmaskeren. Als beste kortfilm koos de jury voor ‘Het sledekoor’ van Torfinn Iversen, een verhaal dat de vluchtelingenproblematiek verteerbaar aan bod brengt. De beste documentaire was volgens de kinderjury de Belgische prent ‘Yaren en de zon’ van Renate Raman en Joren Slaets. Daarin vertrekt de tienjarige Yaren naar een kamp voor kinderen die een belangrijk persoon hebben verloren.
 
De JEF in het ziekenhuis-jury, een project met kinderen die ziek zijn en een beperkte mobiliteit hebben, verkoos de kortfilm ‘Matilda en het reservehoofd’ van de Litouwse Ignas Meilunas. De studentencompetitie werd gewonnen door Natalie Feoktistova met ‘Sorry I don’t understand’.
 
Opvallend vaak gingen de prijzen naar vrouwelijke filmmakers, maar ook in de onderwerpkeuzes is een trend te ontdekken. Films die eerder moeilijke onderwerpen op het niveau van kinderen behandelen en die zo’n onderwerpen bespreekbaar maken, vielen duidelijk in de prijzen.
 
Alle films zijn nog online te bekijken tot 28 februari op het platform van JEF festival.

Top