'The Dig' graaft in een van de beroemdste archeologische ontdekkingen

Films | Voor een van de nieuwste Netflix originals laat het streamingplatform zich inspireren door een van de belangrijkste historische ontdekkingen van de vorige eeuw in Engeland. ‘The Dig', met Ralph Fiennes en Carey Mulligan, vertelt hoe een amateurarcheoloog de resten van een schip en zijn schat opgraaft. Maar is de film wel waarheidsgetrouw?

Door Pickx

Deel dit nieuws

De geschiedenis voert ons terug naar 1938. Terwijl de eerste schokken van de Tweede Wereldoorlog al voelbaar zijn, huurt de rijke Britse weduwe Edith Pretty een amateur-archeoloog in om mysterieuze grafheuvels op haar landgoed te onderzoeken. Na enkele mislukte opgravingen doet Basil Brown eindelijk een uitzonderlijke ontdekking: hij stuit op de resten van een grafschip dat van een zeer oude koning zou kunnen zijn. Natuurlijk kan de ontdekking van zo’n historische schat niet lang geheim blijven, en zal het British Museum al snel proberen het schip te monopoliseren.
 
‘The Dig' is een bewerking van John Prestons gelijknamige roman. De gebeurtenissen zijn duidelijk enigszins verfraaid of gedramatiseerd om een boeiend verhaal te maken. Maar afgezien van een paar personages die zijn aangepast, zijn zowel de roman als de film erg trouw gebleven aan de feiten.
 
Belangrijke culturele ontdekkingen
 
De eerste opgravingen van de begraafplaats Sutton Hoo, in 1938 en 1939, leidden tot de ontdekking van uiterst interessante historische elementen, zoals gouden munten, juwelen en wapens. Die worden vandaag gerekend tot de belangrijkste overblijfselen die in Engeland zijn gevonden. Het opmerkelijkste is echter dat Basil Brown (die echt heeft bestaan, evenals Edith Pretty) een 27 meter lang schip heeft opgegraven, dat in feite het grafschip was van een zekere Raedwald, koning van East Anglia in de 7e eeuw.
 
Deze ontdekkingen hadden een grote invloed op historici, omdat ze aan het licht brachten dat Engeland in de vroege middeleeuwen allesbehalve een land zonder cultuur was. Integendeel, de kunsten waren in die tijd sterk ontwikkeld.
 
Kortom, 'The Dig' blijft op een paar uitzonderingen na trouw aan de geschiedenis en brengt ons terug naar een spannende archeologische ontdekking, waarvan de historische invloed enorm was. Bovendien maakt de prachtige cast onder leiding van Ralph Fiennes en Carey Mulligan een waar juweeltje van de film.
 
‘The Dig’ is beschikbaar op Netflix. Kies nu voor Netflix als tv-optie bij je abonnement van Proximus Pickx!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top