Waarom 'The Alamo' raakt aan de ziel van de Texaan

Films | VTM 4 zendt dinsdag ‘The Alamo ‘uit, een plechtige verfilming van de Slag om de Alamo. Maar wat gebeurde er juist bij die belegering tijdens de Texaanse Onafhankelijkheidsoorlog? En hoeveel keer heeft Hollywood dat militaire conflict al verfilmd? Pickx blikt even terug op deze heroïsche veldslag die ook John Wayne inspireerde voor patriottische oorlogsheroïek.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Mythische status

'Remember the Alamo'. Vrij vertaald: ‘Herinner je de Alamo’. Zo luidt de beroemde slogan waarmee Texanen hun onafhankelijkheid onderstrepen. Logisch ook: volgens Texanen is op die plek het moderne Texas geboren. De Alamo is een oud fort en katholiek missiegebouw dat tijdens de Texaanse Onafhankelijkheidsoorlog (1836) een mythische status kreeg. In februari 1836 overviel de Mexicaanse generaal Antonio López de Santa Anna met 1600 Mexicaanse soldaten waar 180 tot 200 Texaanse strijders waren gelegerd. Die hielden het bijna twee weken vol tegen de Mexicanen, die verwikkeld waren in een militair conflict met rebellen die voor onafhankelijkheid van Texas vochten. 

Meest accurate

De belegering werd voor het eerst verfilmd in 1915 maar een van de meest bekende verfilmingen is ‘The Last Command’ (1955), een western in Trucolor van Frank Lloyd. Meestal wordt de film omschreven als de meeste accurate en beste weergave van de Slag om de Alamo, al kan je ook moeilijk heen om de laconieke vertolking van Sterling Hayden als Jim Bowie, een van de helden door wiens ogen we heel de film zien. Ook opmerkelijk: de dynamische soundtrack van Max Steiner, de Oostenrijkse componist achter de beroemde muzikale thema’s van onder andere ‘Gone With the Wind’ en ‘Casablanca’.


Episch

Eigenlijk had John Wayne in ‘The Last Command’ de hoofdrol moeten vertolken. Meer nog: de film had ook het regiedebuut van Wayne moeten worden. Maar de Hollywoodster kreeg een conflict met Herbet Yates, het hoofd van Republic Pictures, de studio achter het project. Wayne sloeg boos de deur achter zich dicht, ook al had hij een contract om nog drie films voor de studio te maken. Zijn versie, een droomproject waarin hij miljoenen dollars stak, kwam er in 1960, met Wayne in de rol van de heldhaftige Crockett. Dat het epische ‘Alamo’ – de director’s cut duurt meer dan drie uur - werd gedraaid op het hoogtepunt van de Koude Oorlog kan je er duidelijk aan merken. Crockett neemt voortdurend het woord  in de mond en gebruikt graag zinnen als ‘Beter Tex dan Mex.’ Met passie gedraaid, daar niet van, maar hiorisch te schetsmatig

Ernst

John Lee Hancocks ‘The Alamo’ is op dat gebied een stuk subtieler, al was het productieproces een nogal hobbelig parcours voor Disney, de studio achter dit geactualiseerde epos (Disney had in 1955 met 'Davy Crockett: King of the Wild Frontier' al een film gedraaid over indianenjager en Alamo-held Crocket). De film overschreed het budget en werd uitgebreid herwerkt, wat natuurlijk voor heel wat cynische commentaar zorgde in Hollywood. De cast telt nog al wat grote namen, zoals Dennis Quaid als Sam Houston, Billy Bob Thornton als Davy Crockett en Jason Patric als James Bowie. En wat vooral opvalt: ‘The Alamo’ werd gedraaid enkele jaren na 9/11 maar de film bewandelt eerder een voorzichtige lijn tussen triomfalisme en ernst, alsof de makers bang waren de oorlog te verheerlijken.

Bekijk ‘The Alamo’ op dinsdag om 20u40 op VTM 4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!


Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top