Zaterdagavond wonnen de Belgen niet alleen de wedstrijd, maar ook een ticket naar de Europese kampioenschappen van 2022. De Belgian Lions wonnen gisteren tegen Denemarken met 88-65 in de vijfde kwalificatiewedstrijd. Het is de vijfde keer op rij dat ons nationaal team aan het EK mag deelnemen, maar wat kunnen we van hen verwachten in 2022? 

 

De Belgische basketters hadden hun ogen gericht op deze kwalificatiewedstrijd en haalden hun slag binnen. Ze versloegen de Denen in de hoofdstad van Litouwen, Vilnius. Daar verblijven de verschillende teams in een bubbel zodat de wedstrijden alsnog kunnen doorgaan. Met deze overwinning op de vijfde dag van de kwalificaties werden de Lions eerste in groep C, waardoor ze een ticket naar het EK in de wacht konden slepen. Oorspronkelijk was dat EK gepland voor 2021, maar het coronavirus gooide ook daar roet in het eten en zorgde voor uitstel. Het EK gaat nu door van 1 tot 18 september 2022 in Tsjechië, Georgië, Duitsland en Italië.

Werken loont

"Deze kwalificatie betekent veel voor het Belgische basketbal", reageerde bondscoach Dario Gjergja op een persconferentie na afloop van de wedstrijd. De Kroaat (tevens coach van Filou Oostende) zal in 2022 zijn eerste grote tornooi met de Belgische selectie leiden. 

Hij bracht ook een eerbetoon aan Eddy Casteels, coach van de Belgian Lions van 2005 tot 2018. “Hij deed 13 jaar lang een enorme klus”, herinnert Gjergja zich. België was immers afwezig in alle grote tornooien (Olympische Spelen, Wereld- en Europese kampioenschappen) tussen 1993 en 2011. Casteels, aan wie het Belgische basketbal veel te danken heeft, heeft ons land een plaats gegeven in de internationale basketbalwereld, met name door zich vier keer te kwalificeren voor de Europese kampioenschappen. De Belgian Lions eindigden als 21e in 2011, maar haalden een mooie 9e plaats in 2013, een prestatie die twee jaar later werd herhaald. In 2017 was België goed voor een minder indrukwekkende 17e plaats.

En wat kunnen we over een jaar behalen? De Belgische nationale ploeg blijft groeien. Ook het kampioenschap in eigen land kent een gestage groei, wat perspectieven biedt voor de toekomst van de sport in ons land. In 2022 zal België waarschijnlijk niet echt kunnen concurreren met titelverdediger Slovenië, Spanje of Frankrijk. Maar we ook kunnen hopen op mooie wedstrijden en een kwalificatie voor de slotfase van het toernooi, of zelfs voor de kwartfinales en dus voor het eerst in de top-8 eindigen!

Het collectieve vooruit

Dat de Belgen in het tornooi ver kunnen raken, is omdat onze landgenoten een grote en essentiële troef in handen hebben: het team. “Het collectief is onze grootste kracht”, zei de Belgische kapitein Retin Obasohan zaterdagavond. "Iedereen vecht voor elkaar en we willen er alles aan doen om ons land zo goed mogelijk te vertegenwoordigen. Ik denk dat dat een gemoedstoestand is die we aan beide kanten van het veld hebben laten zien tijdens al deze kwalificatiewedstrijden." Hetzelfde verhaal bij Dario Gjergja, die de "chemie" van ons nationale team prijst.

Maandag rest de Lions nog een kwalificatiewedstrijd tegen Tsjechië. Hoewel de wedstrijd op papier niks meer zal betekenen, wil de ploeg opnieuw het beste van zichzelf geven: "We blijven in dezelfde gemoedstoestand en zullen het veld betreden om te winnen. Elke wedstrijd is een kans voor ons om als team te groeien", beloofde Retin Obasohan al.

Andermaal... In sport kan alles!