Deze films doen zich voor als waargebeurd, maar dat geloof je best niet zomaar …
Films |
"Deze film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal." Je hebt deze disclaimer waarschijnlijk al tientallen keren gezien wanneer je aan een film begon. Maar je mag deze melding vaak met een korrel (of kilo) zout nemen: gebaseerd op echte feiten betekent niet dat ook alles in de film echt gebeurd is. Proximus Pickx fileert als voorbeeld drie films die beweren gebaseerd te zijn op echte gebeurtenissen, terwijl ze het in feite écht niet nauw nemen met de realiteit.
Door Proximus

Deel dit nieuws
Hidalgo (2004)
De Disney-verfilming van het verhaal kreeg hevige kritiek vanwege het gebrek aan historische nauwkeurigheid. Het verhaal van moet daarom met de nodige voorzichtigheid worden benaderd. Het zou gebaseerd zijn op de geschiedenis van een Amerikaanse cowboy die deels afstamde van een Noord-Amerikaans indianenvolk. Hoewel de producenten historici en stamleiders inschakelden om de verschillende culturen waarheidsgetrouw weer te geven, zou de centrale plotlijn over de woestijnrace volledig verzonnen zijn. Volgens meerdere historici was het vanuit logistiek, technisch en geopolitiek oogpunt onmogelijk voor de Amerikaan om aan deze race deel te nemen. Andere sceptici twijfelen ook aan de 400 races die de ruiter zou hebben gewonnen.
Voor de petite histoire: er wordt gezegd dat hoofdrolspeler Viggo Mortensen tijdens de opnames een zodanig sterke band met zijn filmpaard smeedde, dat hij het dier na de opnames zou hebben gekocht. Een leuk detail dat misschien de “leugen” achter het scenario wat doet vergeten.
Enemy at the Gates (2001)
Ook al heeft de sluipschutter Zajtsev effectief bestaan, toch presenteert de film een versie van hem die volledig los staat van de realiteit. Het duel tussen hem en zijn Duitse tegenstrever zou in werkelijkheid nooit hebben plaatsgevonden. Bovendien is de ‘magistrale sluipschutter’ Erwin König nergens in de Duitse archieven terug te vinden – en dat voor een regime dat tot in de kleinste details alle mogelijke informatie bijhield. Geen enkele militair met de naam Erwin König heeft ooit bestaan. Sommige historici beweren dat deze fictieve soldaat in het leven werd geroepen door Sovjetpropaganda, om het prestige van de Russen te vergroten.
Zajtsev wordt in de film bovendien afgeschilderd als een analfabeet, maar ook dat strookt niet met de waarheid: zelfs vandaag de dag kan je nog instructieboeken terugvinden die hij over zijn vak schreef. Zijn methodiek wordt nog steeds onderwezen.
Enemy at the Gates kan je zien op Netflix via de tv-optie bij je abonnement van Proximus Pickx!

The Fourth Kind (2009)
De film speelt zich af in Nome, Alaska (maar werd gefilmd in Canada), en maakt gebruik van echte gevallen van vermiste personen om een volledig verzonnen verhaal over ontvoeringen door buitenaardse wezens te brengen. Het vreemdste is de structuur van de speelfilm: hij wordt gepresenteerd als een film die louter de “echte gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden” overdrijft, met twee verschillende acteurs voor dezelfde persoon: de “dramatisering” en de “echte persoon”. De gebeurtenissen worden parallel gebracht met het “bewijsmateriaal” om de kijker te laten geloven dat het buitenaardse wezens zijn die deze vermiste personen hebben ontvoerd.
Er kwam veel kritiek op de film. De pers in Alaska klaagde zelfs Universal Studios aan. De studio zou nepartikelen en overlijdensberichten op het net hebben gezet, om de film een basis in de realiteit te bieden. Voor de liefhebbers van mystery en horror: laat het je er niet van weerhouden om van deze prent te genieten, maar hou in gedachten dat de makers wel erg ver gingen om jou op het verkeerde been te zetten…

Meest gelezen
-
1
Nieuws
Virginie Efira is dit jaar ceremoniemeester op het filmfestival van Cannes
-
2
Films
Frontman Eagles of Death Metal getuigt op proces over aanslagen
-
3
Films
Eerste editie Antwerp Spring Festival gaat van start
-
4
Entertainment
Thomas Vanderveken en Guga Baúl zoeken diepte in ‘Saartje’
-
5
Muziek
Tien jaar geleden verloren we Robin Gibb en Donna Summer
Lees meer over Films
-
Naast Clouseau ook Praga Khan, De Kreuners en Regi op jubileumeditie Maanrock
Stadsfestival Maanrock in Mechelen heeft woensdag haar volledige affiche voor het Groot Podium op de Grote Markt bekendgemaakt. Dat Clouseau op vrijdag afsluit en De Kreuners op zondag langskomen was al bekend, woensdag werden ook de komst van Praga Khan; #LikeMe, Metejoor en Regi aangekondigd.
-
Tiende editie culinair festival Kookeet Brugge wordt kleinschaliger
De tiende editie van het culinaire festival Kookeet in Brugge zal kleinschaliger zijn. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt. Het festival wordt in een nieuw jasje gestoken en wil een kwalitatieve ervaring bieden aan maximaal 5.000 bezoekers per dag.
-
Het beste van Tom Cruise vind je in de VOD-catalogus
Nu Tom Cruise binnenkort nog eens in het uniform van piloot Pete Mitchell te zien is in ‘Top Gun: Maverick’ nodigt Proximus Pickx je uit om meer van de acteur te ontdekken in de VOD-catalogus. Vanaf 17 mei vind je er een selectie van zijn meest iconische films.
-
Rockfield: hoe een boerderij plots het epicentrum van de rockmuziek werd
Wat hebben Coldplay, Oasis, Queen en Black Sabbath gemeen? Allemaal namen ze muziek op in de Rockfield Studios: een tot muziekheiligdom omgebouwde boerderij op het Britse platteland. De documentaire ‘Rockfield: the studio on the farm’, donderdag te zien op Canvas, zoomt in op dat wonderbaarlijke verhaal.
-
Zac Efron op zoek naar ecologische en duurzame oplossingen voor klimaatopwarming in ‘Down to Earth’ op Netflix
Hoewel velen Zac Efron associëren met ‘High School Musical’ of ‘The Greatest Showman’, heeft de acteur ook andere kwaliteiten. In ‘Down to Earth’ zien we de Amerikaan als een geëngageerde man die in een documentairereeks wil aantonen hoe we beter kunnen zorg dragen voor ons klimaat. Efron neemt de kijker samen met gezondheidsspecialist Darin Olsen mee naar de vier uithoeken van de wereld. In zijn reeks brengt hij verhalen over ecologische oplossingen voor de klimaatcrisis en neemt hij een kijkje bij mensen met een vernieuwende duurzame levensstijl.
-
De nieuwste films in de cinema deze week!
Een thriller, een Franse komedie en een historische film staan op jou te wachten in de bioscopen. Proximus Pickx koos zorgvuldig drie nieuwe films in de bioscoop die jij moet gezien hebben.
-
Kapotte Oasis-gitaar levert 385.000 euro op bij veiling
Een kapotgeslagen gitaar van de Engelse band Oasis is in Parijs geveild voor 385.000 euro. Het gaat om een rode Gibson van gitarist Noel Gallagher die hij in een ruzie met broer Liam beschadigde.
-
Virginie Efira is dit jaar ceremoniemeester op het filmfestival van Cannes
De Belgische actrice Virginie Efira presenteert de openings- en slotceremonie van het 75ste Filmfestival van Cannes. Het perfecte excuus voor Proximus Pickx om terug te komen op enkele van de hoogtepunten uit de carrière van de vrouw die van 17 tot 28 mei nog vaak in de spotlights zal staan op het festival.
-
Festival van Cannes gaat van start met Zelenski, die refereert naar Charlie Chaplin
Het Filmfestival van Cannes heeft zijn 75ste editie meteen een politieke ondertoon gegeven door de Oekraïense president een podium te geven vanuit Kiev. "We hebben een nieuwe Chaplin nodig die bewijst dat de cinema niet stil blijft" tegenover de oorlog, zei die tijdens de openingsceremonie.
-
Winnaar Eurovisiesongfestival zal geld voor Oekraïne inzamelen met Europese tournee
Kalush Orchestra, de Oekraïense groep die zaterdag het Eurovisiesongfestival heeft gewonnen, zaleen tournee door Europa houden. "En bij elk evenement zullen we geld inzamelen voor de noden van het leger en voor liefdadigheidsfondsen", zo heeft zanger Oleg Psjoek dinsdag in de West-Oekraïense stad Lviv meegedeeld aan journalisten.
-
Frontman Eagles of Death Metal getuigt op proces over aanslagen
Twee bandleden van de Amerikaanse rockgroep Eagles of Death Metal hebben dinsdag getuigd op het proces over de aanslagen van 13 november in Parijs. "Ik voelde de dood naderen", zo citeren verschillende Franse media, waaronder Ouest France en BFM TV, zanger Jesse Hughes voor het bijzondere hof van assisen.
-
Eerste editie Antwerp Spring Festival gaat van start
Het nieuwe Antwerp Spring Festival opent vandaag/dinsdag de deuren. Een week lang komen tal van bekende namen naar de Antwerpse Handelsbeurs zoals Mauro Pawlowski, Tom Lanoye en Stefaan Degand.
-
Thomas Vanderveken en Guga Baúl zoeken diepte in ‘Saartje’
De vijfde aflevering van het nieuwe seizoen van ‘Saartje’ op Pickx+ is er opnieuw eentje met een pak testosteron, al tonen gasten Thomas Vanderveken en Guga Baúl (artiestennaam van Laurent Bailleul) zich ook van hun gevoeligste kant. Over gevoeligheid, vaderschap en muziek hadden ze gerust nog uren verder kunnen praten.
-
De Avonturen van Urbanus stoppen na 40 jaar
Na 40 jaar en bijna 200 strips, zetten Urbanus en tekenaar Willy Linthout een punt achter hun populaire stripreeks, De Avonturen van Urbanus. "Dit was een belangrijk hoofdstuk in ons leven, maar het is tijd om proper afscheid te nemen", zegt het duo.
-
Rapper Valtònyc wordt nog niet uitgeleverd aan Spanje
De Gentse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) heeft vanmorgen opnieuw beslist om de overlevering van de Spaanse rapper Valtònyc aan Spanje af te wijzen, nadat het Hof van Cassatie eerder een deel van het vorige arrest van de KI had verbroken. Het openbaar ministerie kan echter nog opnieuw cassatieberoep aantekenen.
-
‘Scary Movie 4’ op VTM 3: de tops en flops van parodiefilmmaker David Zucker
VTM 3 zendt vanavond ‘Scary Movie 4’ uit, een sappige komedie die de draak steekt met films als ‘War of the Worlds’, ‘The Grudge’, ‘The Village’ en ‘Saw’. De parodie is er één in een lange reeks parodiefilms ontsproten aan het brein en de regiekunsten van David Zucker. De naam van de 74-jarige Amerikaan doet bij de leek wellicht niet meteen een belletje rinkelen. Maak kennis met de parodiemeester.
-
Wat te verwachten op het Filmfestival van Cannes?
Vandaag wordt het startschot gegeven van de 75e editie van het filmfestival van Cannes. Eén jaar nadat de Franse organisatie door het coronavirus een minder glamoureus feest moesten houden, worden opnieuw alle registers opengetrokken. Welke dat zijn licht Proximus Pickx graag toe.
-
Nederlandse zanger Henny Vrienten postuum geëerd met award voor beste tekstdichter
De Nederlandse zanger Henny Vrienten is maandag tijdens de uitreiking van de Buma Awards postuum geëerd met de Lennaert Nijgh Prijs, de juryprijs voor beste tekstdichter. De eind april op 73-jarige leeftijd overleden zanger en componist krijgt de onderscheiding voor zijn muzikale nalatenschap. "Zijn oeuvre is inmiddels net zo breed als zijn tekstschrijverstalent groot was", aldus de jury.
-
Amerikaans Congres houdt eerste hoorzitting in decennia over UFO's
Het Amerikaanse Congres zal zich dinsdag buigen over ongeïdentificeerde vliegende objecten, beter bekend als UFO's. Voor het eerst in decennia zal er namelijk een hoorzitting over het onderwerp worden gehouden in de subcommissie van het Huis van Afgevaardigden voor terrorismebestrijding, contraspionage en wapenbeheersing.
-
Meer dan een miljoen Vlamingen keken naar Eurovisiesongfestival
Gemiddeld hebben dit jaar 1.079.719 Vlamingen naar de finale van het Eurovisiesongfestival gekeken. Dat blijkt uit de kijkcijfers die de openbare omroep maandag heeft bekendgemaakt.