One day, one goal: de fabelachtige krul van Depay tegen PSG

Sport | 21 januari 2018, Stade des Lumières. In de competitiewedstrijd tussen Lyon en koploper PSG staat het na 90 minuten 1-1 gelijk. Memphis Depay, die twintig minuten eerder was ingevallen, snijdt vanop links naar binnen en lost een schot. De krul verdwijnt in de winkelhaak. PSG-doelman Alphonse Areola vertrekt geen spier: hij staat aan de grond genageld, terwijl de thuisaanhang viert alsof de titel binnen is.

Memphis Depay verruilde in januari 2017 Manchester United voor Olympique Lyon, waar de Nederlander meer tot zijn recht kwam. Bijna dag op dag één jaar later maakte hij de winnende treffer in de Ligue 1-match tegen de ongenaakbare leider PSG.

Net als een week eerder tegen Guingamp moest Depay op de bank beginnen bij Olympique Lyon. De thuisploeg kwam al vroeg op voorsprong via Nabil Fekir, die doelman Areola verraste met een fraai schot op een vrije trap.

De bezoekers misten Neymar door een dijbeenblessure en raakten in de eerste helft ook Kylian Mbappé kwijt, toen de Franse wonderboy werd getorpedeerd door de uitkomende Lyon-doelman Anthony Lopes. Lyon leek de nipte voorsprong mee de rust in te nemen, maar in de blessuretijd van de eerste helft kwam PSG toch nog op gelijke hoogte via een volley van Layvin Kurzawa.

Vlak voor het uur kwam PSG met tien man te staan na een fout van Dani Alves. Kort daarna viel Memphis Depay in voor Aouar Houssem. Diep in blessuretijd groeide de invaller uit tot de man van de avond. De 23-jarige Nederlander kneep vanaf de linkerkant naar binnen en krulde het leer in de winkelhaak vanop een meter of twintig: 2-1.

Vruchtbaar seizoen

Lyon klom dankzij de zege naar de tweede plaats in de Ligue 1. Het zou dat seizoen uiteindelijk afsluiten op de derde plaats, achter AS Monaco en kampioen PSG. Depay zou in totaal 19 competitietreffers maken: negen minder dan topschutter Edinson Cavani.

Het werd zijn meest vruchtbare seizoen sinds zijn laatste seizoen bij PSV, toen hij 22 keer raak trof in de Eredivisie. Depay kon die 19 treffers tot nu toe niet meer evenaren. Dit seizoen zit hij na 25 competitiewedstrijden aan 13 rozen en 6 assists.

Fan van deze rubriek? Lees dan het vorige deel in onze reeks, over hoe Sergio Ramos Real Madrid in de geschiedenisboeken kopte. Andermaal... In sport is alles mogelijk!