Ontdek welke titel 'Thriller' van Michael Jackson bijna kreeg!

Muziek |

Eén van Michael Jacksons grootste successen was het nummer ‘Thriller’ dat in 1984 uitkwam en de daaropvolgende videoclip was al even legendarisch. Wist jij dat deze hit bijna een andere naam had gekregen? Proximus Pickx zocht vond en het verhaal achter ‘Starlight’, de alternatieve titel voor ‘Thriller’.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Dat Michael Jackson een muzikaal genie was, hoeft geen betoog. Maar af en toe riep de ‘King of Pop’ ook de hulp in van andere meesters in het vak. Dit was zo in 1983 toen Michael druk in de weer was met het schrijven van zijn volgende song. Hij kreeg daarbij de hulp van Rod Temperton die eerder ‘Give Me The Night’ voor George Benson had geschreven. Temperton vond dat het lied waar Michael aan sleutelde de titel ‘Starlight’ verdiende maar de ‘King of Pop’ ging niet akkoord. Bovendien moest er nog heel wat aan het nummer herschreven worden met als doel het kindvriendelijker te maken.

Rod Temperton ging opnieuw aan de slag, op zoek naar een titel die op het lijf geschreven was van Jacksons nummer. De man bedacht volgens bronnen maar liefst 300 aparte titels die potentieel hadden, maar geen enkele bleef echt plakken. Het was echter in het midden van de nacht dat hij al dromend op de naam ‘Thriller’ kwam. Hij beeldde zich bovendien in dat het nummer, met deze titel, bovenaan de Amerikaanse hitlijsten zou prijken en dat was een teken aan de wand volgens Temperton.

Een iconische muziekvideo

Het nummer sloeg in als een bom, net als de bijbehorende videoclip. Die duurde maar liefst veertien minuten lang en zat propvol special effects, unieke monsters en leuke vermommingen. Aan de clip hing een stevig prijskaartje van ongeveer 900.000 dollar. Dat maakte de het tot de duurste muziekvideo ooit. Jacksons platenfirma, Epic Records, schrok van dit hoge bedrag en heel even aarzelde de ‘King of Pop’ om de making-of van de video door te verkopen aan een televisiezender.

De impact van de videoclip is niet te overschatten. Met ‘Thriller’ veranderde de blik waarmee de muziekindustrie naar muziekvideo’s keek. Het konden voortaan kunststukjes worden én er kon blijkbaar ook geld mee verdiend worden. Kijk maar naar de verkoopcijfers van van Thriller: er werden maar liefst 9 miljoen VHS-cassettes verkocht. Bovendien zette ‘Thriller’ de zwarte muziek in de spotlights en dat was volgens Michael Jackson ook broodnodig.

Last but not least: Michael Jacksons videoclip werd door de Amerikaanse Library of Congress opgenomen in hun catalogus als werk van “culturele, historische of esthetische betekenis". Daar kunnen we enkel maar tevreden over zijn!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top