Belgian Lions staan op zucht van EK-ticket

Sport |
De Belgische mannenbasketbalploeg vat zaterdag het laatste luik in de voorronde van het EK 2022 aan in een bubbel in de Litouwse hoofdstad Vilnius. De Belgian Lions hebben nog één overwinning nodig om zeker te zijn van EK-deelname. Zaterdag krijgen ze een eerste kans tegen Denemarken. Maandag is er een eventuele herkansing tegen Tsjechië.  

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Belgian Lions wonnen in november in Vilnius van Tsjechië (62-90) en verloren van Litouwen (84-71). Met drie zeges uit vier matchen voert het team van bondscoach Dario Gjergja de stand in poule C aan. Bij een overwinning tegen Denemarken is het EK-ticket een feit. Maar de Lions kunnen zich ook al kwalificeren bij een nederlaag met 15 punten of minder, indien Litouwen wint van Tsjechië.

Een gunstige loting

Als België wint van Denemarken, zal Gjergja geen verslapping dulden tegen Tsjechië, zo zei de bondscoach donderdag tijdens een videoconferentie. "Wat er ook gebeurt, we gaan niet relaxed spelen tegen Tsjechië. We zullen pas maandagavond ontspannen zijn met de kwalificatie op zak. We moeten in schoonheid afsluiten, dat is belangrijk voor ons imago. Je speelt voor je land, dan kan je niet relaxed zijn."

Bako is op de afspraak

Gjergja kan voor het komende tweeluik rekenen op Ismaël Bako, die door ASVEL Villeurbanne werd vrijgegeven ondanks EuroLeague-verplichtingen. De center is voor het eerst in twee jaar opnieuw international. Maxime De Zeeuw, Jonathan Tabu en Khalid Boukichou zijn er ook opnieuw bij. Kevin Tumba, Jean Salumu en Quentin Serron zijn out met blessures. Valencia, aan zet in de EuroLeague, gaf zoals gewoonlijk geen groen licht voor de komst van Sam Van Rossom. Vincent Kesteloot moest in laatste instantie afhaken na een positieve coronatest. Zijn teamgenoot bij de Antwerp Giants Vrenz Bleijenbergh bleek niet besmet maar moest wel in quarantaine gaan. Het duo werd vervangen door debutant Ajay Mitchell (Limburg United) en Tim Lambrecht (Spirou Charleroi).

Het EK, met een jaar uitgesteld vanwege de coronapandemie, wordt van 1 tot 18 september 2022 gespeeld in Tsjechië (Praag), Georgië (Tbilisi), Duitsland (Keulen/Berlijn) en Italië (Milaan). Balgië kan er voor de vijfde opeenvolgende keer bij zijn op een EK-eindronde.

Volg de EK-kwalificatieduels live op tv:

België - Denemarken op 20/2 vanaf 15u20 op Sporza via Canvas
België - Tsjechië op 22/2 vanaf 15u20 op Sporza via Eén

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top