Meer geld, minder vrijstellingen: de verschillen tussen de Vlaamse en Nederlandse Mol

Series | Bij ons is ‘De Mol’ weer populair sinds Woestijnvis het spelprogramma nieuw leven inblies in 2016, na een lange pauze. In België verschijnt seizoen 9 dit jaar op de buis, in Nederland loopt ondertussen seizoen 21. Wat is het geheim achter het succes van de Nederlandse versie? Proximus Pickx ging op onderzoek uit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De kandidaten

Het belangrijkste verschil tussen de programma’s is waarschijnlijk het deelnemersveld. Waar ‘Wie Is De Mol?’ het sinds het vijfde seizoen doet met bekende Nederlanders, verschijnen in België telkens ‘gewone’ stervelingen ten tonele. Dat heeft z’n voor- en nadelen. In de Vlaamse versie zorgt de kennismaking altijd voor mooie beelden, en leert kijkend Vlaanderen mee de deelnemers kennen.
 
We kunnen ons voorstellen dat niet alle Bekende Nederlanders even populair zijn bij iedereen, maar bekende gezichten opvoeren in een spelprogramma is meestal wel een garantie op kijkcijfers.
 
Dat neemt niet weg dat een groot spelelement juist het leren inschatten van de ander is. Terwijl dat inzicht in de Vlaamse versie bij de kijker groeit op het ritme van de kandidaten, kennen de bekende gezichten in de Nederlandse versie elkaar vaak al. Het kransje Bekende Nederlanders is immers niet groot.

De presentator

In Vlaanderen presenteert Gilles De Coster al vijf seizoenen lang met verve, in Nederland neemt Rik van de Westelaken die taak op zich. Gilles hanteert een warme, familiaire stijl. Hij spreekt de kandidaten steevast aan met ‘vrienden’, en schuift soms mee aan de eettafel met de deelnemers. Hij is ook meer een gids in het spel, terwijl de Nederlandse presentatoren vaak de neiging hebben om in raadsels te praten en verwarring te zaaien. Ze behouden ook een grotere afstand met de deelnemers.

De extra’s

In de Nederlandse versie komen er veel meer jokers en vrijstellingen aan bod en bestaat het fenomeen van de ‘zwarte vrijstelling’: als deze zwarte schijf wordt ingezet bij de test, worden alle jokers en vrijstellingen die bij de test in kwestie zijn ingezet ongeldig verklaard. Een tactisch wapen dat voor veel misleiding zorgt.
 
Het belangrijkste verschil is misschien wel dat in Nederland één van de kandidaten zelf de pot moet bijhouden. Er bestaat dus zoiets als een penningmeester, wat het spel een extra dimensie geeft. Zo is er in het verleden regelmatig geld uit de pot gemold of door kandidaten verwarring gesticht door de pot een tijdje te verduisteren. Ook kan het penningmeesterschap soms privileges opleveren bij bepaalde opdrachten.
 
Opvallend: het finale bedrag in de pot is in de Vlaamse versie steeds beduidend groter dan bij onze noorderburen. Tussen seizoen 3 en het jongste seizoen lag de Vlaamse pot telkens tussen 22.000 en 33.000 euro. In de Nederlandse versie bedroeg de finale pot tussen seizoen 3 en seizoen 20 in elf gevallen minder dan 20.000 euro. Slechts twee keer bedroeg die meer dan 30.000 euro. Gemiddeld zit er 21.165 euro in de Nederlandse eindpot, tegenover 29.072 in de Vlaamse.

De kijkcijfers

Sinds Bekende Nederlanders in het vijfde seizoen hun intrede maakten in het spel, zijn de kijkcijfers in Nederland naar omhoog geschoten. Ze gingen van een gemiddelde van 785.000 naar 1,4 miljoen: bijna een verdubbeling. Sinds seizoen 13 is dat gemiddelde nog verhoogd naar boven het 2 miljoen. Naar de ontknoping van het 20ste seizoen keken in Nederland 3,5 miljoen mensen. In België kijken gemiddeld tussen de 1,1 en 1,4 miljoen mensen naar ‘De Mol’.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top