Vanavond staan Dante Vanzeir en Georges Mikautadze opnieuw oog in oog met elkaar. De twee overheersen de topschuttersranking en gaan sowieso onderling uitmaken wie zich dit seizoen tot beste schutter van 1B zal kronen. Met de onderlinge confrontatie in het vooruitzicht, leggen we graag nog even hun stats naast elkaar.
Realisme vs. opportunisme

Een eerste opmerkelijke verschil tussen de twee prijsschutters ligt bij het aantal doelpogingen. Mikautadze trapte in 14 matchen maar liefst 75x naar doel. Hij mikte er daarvan 35 binnen het kader en dat leverde 16 doelpunt op. Vanzeir trapte 'maar' 43x naar doel in 19 wedstrijden. Daarvan gingen er 23 binnen het doelkader en 17 verdwenen tegen de netten. 

Vanzeir scoorde ook al zijn doelpunten van binnen de vijandelijke zestien terwijl Mikautadze met zijn fantastische traptechniek toch ook drie goals van buiten de grote rechthoek kon scoren.

Doelpuntenverdeling

Van de 33 goals die beide heren samen scoorden, was er maar eentje met het hoofd (Vanzeir). Niet verwonderlijk omdat beide spelers niet echt van een luchtshow houden. Vanzeir won 30% van zijn luchtduels; Mikautadze amper 19%.

Hun favoriete rechtervoet leverde vanzelfsprekend het gros van de doelpunten af (14 voor Vanzeir, 12 voor Mikautadze). Maar ook de mindere linkervoet toonde zich wel eens opportunistisch (2 voor Vanzeir, 4 voor Mikautadze).

Op het randje

In de raid naar doelpunten zoekt Vanzeir wel iets vaker het randje van de buitenspelval op. De pocketspits van Union liet zich dit seizoen al 17x betrappen op buitenspel terwijl Mikautadze nog maar 8x in de val liep. Vanzeir speelde - zoals gezegd - wel vijf duels meer dan MIkautadze.

Passing

Beiden zijn natuurlijk wel veel meer dan pure doelpuntenmachines. Zo staat Vanzeir ook tweede in de assistenranking (6 assists na 12 key passes). Mikautadze zit aan één assist uit 5 key passes.

Toch is Mikautadze vaker betrokken bij het spel dan zijn concullega uit Brussel. De spits van Seraing zit gemiddeld aan 36 baltoetsen per matche terwijl Vanzeir 27,5x per match betrokken wordt in het spel. Mikautadze zit dan ook aan iets minder dan 15 succesvolle passes per match terwijl Vanzeir amper aan negen komt.

Conclusie

Dat beide heren fantastische spitsen zijn staat buiten kijf. Maar toch zijn er dus duidelijke verschillen in speelstijl. Vanzeir etaleert zich als een realistische killer die dodelijk efficiënt is in de zestien (zowel qua goals als qua assists) terwijl Mikautadze duidelijk vaker in het spel betrokken wordt en meer de combinatie opzoekt in de opbouw. Totdat hij de bal krijgt rond de zestien van de tegenstander, want dan probeert de Fransman kennelijk wél vaker vanuit allerhande hoeken op doel te trappen.