Club Brugge heeft zijn wedstrijd van de 26e speeldag in de Jupiler Pro League nog niet gespeeld: het veld van Charleroi was onbespeelbaar. De dichtste achtervolgers van blauw-zwart lieten punten liggen: de titelhouder heeft nog maar één overwinning nodig om mathematisch zeker te zijn van een ticket voor PO1.
 
Antwerp, Anderlecht en Standard verloren elk twee punten op deze 26e speeldag. Racing Genk keerde met lege handen terug uit Oostende. Met uitzondering van Club Brugge zullen de 'grote ploegen' alles uit de kast moeten halen om bij de eerste vier te eindigen en ploegen als KV Mechelen en KV Oostende, allebei in goede vorm, achter zich te houden. De kustploeg van trainer Alexander Blessin zit in de top vier na een 16 op 24 in 2021. KV Mechelen doet nog beter met 19 op 24: Malinwa staat wel 8e, maar op amper 3 punten van de top 4. Uit deze statistieken blijkt dat ze over een veel beter momentum beschikken dan paars-wit, de Rouches of de Genkenaars.
 
Racing Genk, in vrije val
 
Eind december 2020 stond Racing Genk tweede in het klassement van de JPL met 38 punten, op één luttel puntje van Club Brugge. Sindsdien haalden de Limburgers een rampzalige 5 op 24. De nieuwe nederlaag in Oostende, tegen een rechtstreekse concurrent voor de top 4, moet zorgen baren bij trainer John van den Brom en het bestuur van Racing Genk. Ook al telt de ploeg nog altijd de topschutter van de Jupiler Pro League (Paul Onuachu) in haar rangen, zijn zowel de aanvallende als de verdedigende statistieken van de Limburgers niet goed. Een doelpuntensaldo in 2021 van 9 voor (1,12 per wedstrijd) en 15 tegen (1,87 per wedstrijd) is eerder toepasselijk voor een degradatiekandidaat dan voor een kandidaat voor PO1. Desondanks staan de Limburgers nog altijd in die top 4, maar die plek wordt steeds meer bedreigd.
 
Malinwa geeft nooit op
 
Eind december, na de 19e speeldag in de JPL, had KV Mechelen 20 punten en stond het op de 14e plek in het klassement, met slechts 3 punten meer dan de rode lantaarn op dat moment, Moeskroen. Vandaag zitten de Maneblussers al aan 39 punten, na een schitterende 19 op 24. Bij Beerschot stond Malinwa tot de 90e minuut in het verlies, maar toch gingen ze nog met de drie punten naar huis. Ook tegen Waasland-Beveren en Cercle Brugge deden de troepen van Vrancken de wedstrijd in de laatste minuten kantelen. Mechelen maakt meestal het verschil in de tweede helft: 10 van hun 13 doelpunten in 2021 maakten ze in de tweede helft.
 
Anderlecht blijft onmachtig in de aanval
 
Tegen Cercle Brugge haalde Anderlecht al zijn 12e gelijkspel van het seizoen, al voor de vierde keer 0-0. Met 10 op 24 in 2021 staat paars-wit niet meer in de top 4. De aanvallende statistieken moeten Vincent Kompany zorgen baren: in zijn 8 wedstrijden in de competitie in 2021 wist Anderlecht maar 6 keer te scoren. Alleen Cercle doet het op dat vlak in 2021 slechter, met 4 gemaakte doelpunten sinds begin januari. Anderlecht wacht de komende weken nog een zwaar programma, met wedstrijden tegen Kortrijk, Standard, KV Mechelen, Zulte-Waregem, Antwerp, Club Brugge en STVV. Om een plaats in PO1 te bemachtigen zullen de aanvallers van Anderlecht uit een ander vaatje moeten tappen.
 
Strijd om het behoud: nog niks beslist
 
Waasland-Beveren pakte drie punten, Cercle Brugge eentje op de 26e speeldag. Voor de twee laatsten in het klassement is nog niks verloren, want ze komen op respectievelijk twee en drie punten van Moeskroen dat op zoek is naar een tweede adem, na een 0 op 6 (en 7 tegendoelpunten en zonder zelf te hebben gescoord). Zaterdag krijgt Moeskroen Cercle op bezoek. De Hurlus kunnen maar beter de drie punten thuis houden, want hun programma ziet er niet min uit, met wedstrijd tegen Beerschot, Standard, Oostende, Charleroi, Antwerp en Club Brugge!
 
Topschutters: Onuachu en Henry blijven scoren
 
Ook al maakt zijn ploeg een moeilijke tijd door blijft Paul Onuachu scoren voor Racing Genk: hij zit nu al aan 23 goals en is daarmee topschutter. In 2021 maakte de Nigeriaan 8 van de 13 doelpunten van zijn ploeg. De grote kerel van Genk wordt op de hielen gezeten door Thomas Henry van OHL die twee keer scoorde tegen Kortrijk. De Fransman telt nu al 19 doelpunten, waarvan 16 in 2021. 
 
Assists: Mercier, de koning van de laatste pass
 
Xavier Mercier is de draaischijf van Leuven en de koning van de assists. Vorig weekend bracht hij zijn teller op 14 assists, eentje meer dan Raphael Holzhauser (Beerschot). 
 
Clean sheets: vier doelmannen hielden de nul
 
Simon Mignolet blijft aan de kop van dit klassement met al 11 wedstrijden waarin hij zijn netten schoon hield. Op de 26e speeldag slaagden daar 4 doelmannen in. Timon Wellenreuther, de Duitse doelman van Anderlecht, haalde al zijn 7e clean sheet van het seizoen, en dat op slechts 16 wedstrijden in de JPL. Didillon (Cercle), Jackers (Waasland-Beveren) en Bolat (Gent) kregen deze week ook geen doelpunt te slikken.