Typh Barrow: “Bloei open en geniet van het leven”

Muziek |

De Brusselse zangeres, Typh Barrow, zal ook dit jaar te zien in ‘The Voice: Belgique’ op RTBF. Elke dinsdag om 20u30 zal deze talentvolle zangeres haar licht laten schijnen op een hele rits kandidaten die een gooi willen doen naar de eindoverwinning. Achter de schermen werkt Barrow aan de voorbereiding voor de tournee van haar nieuwste album ‘Aloha’ waarmee ze opnieuw aandacht wil leggen op de lichtheid van het leven.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Al twee jaar werkt de Brusselse zangeres samen met aanstormende muzikale talenten in 'The Voice'. Tijdens deze periode ging alle aandacht naar haar pupillen maar toch betekende dat geen stilstand voor Barrows eigen muzikale ontwikkeling. “Je denkt dat je veel geeft als coach, en dat klopt. Maar je ontvangt ook heel veel terug, soms meer dan dat je geeft. Of het nu op artistiek, muzikaal of menselijk vlak is”, verklaart Barrow. 

Barrow neemt het als jurylid tijdens de opnames van ‘The Voice: Belgique’ op tegen andere juryleden zoals zanger Loïc Nottet, zangeres Beverly-Jo Scott en dj Henri PFR. Zij strijden om elke kandidaat met een gouden stem en dat vraagt soms heel wat overtuigingwerk. “Eigenlijk maakt het niet zo veel uit waar talent heengaat”, stelt Barrow. “Mensen zullen gaan naar waar ze willen gaan en dat kunnen we niet tegenhouden. We trekken aan wat we zijn en enkel de persoonlijkheden die ons aanvullen of op ons lijken zullen voor ons kiezen, ondanks alle argumenten die we denken te moeten bovenhalen. De kandidaten volgen hun instinct, de baken van de ziel”, knipoogt Barrow. De zangeres maakt ook een onderscheid tussen het spel dat de coaches onder elkaar spelen en het spel waarin de kandidaten zijn terechtgekomen. “We mogen als coach niet vergeten dat we een begeleider zijn voor de kandidaten. Zij ‘spelen’ om iets belangrijks en ik wil er dan ook alles aan doen om mijn kandidaten een positieve ervaring mee te geven.” 

Een kinderdroom

De kandidaten van ‘The Voice’ moeten nog een hele weg afleggen naar een eventuele finale. Toch wil Barrow dat ze zich vooral amuseren. “Sommigen zien ‘The Voice’ als een doel dat ze absoluut moeten halen, maar het is nog belangrijker om van deze reis te leren genieten”, zegt de winnares van twee gouden platen voor albums ‘RAW’ en ‘Aloha’. “Tijdens elke fase van deze reis is het belangrijk dat je iets doet waarin je echt gelooft. Het is niet anders dan in het echte leven: laat jezelf openbloeien en de rest komt wel. Mensen zien geluk te vaak als een bestemming.”

Om niet in de val te trappen wil Barrow een tegengewicht bieden aan het idee dat er in 'The Voice' kost wat kost gestreden moet worden tegen medekandidaten. “Ik hou niet van het woord battle bijvoorbeeld. Ik vind niet dat kandidaten het tegen elkaar moeten opnemen, maar dat ze een duet mogen zingen waarin ze elkaar muzikaal kunnen aanvullen.”

Zelf stond ze hier ooit anders tegenover: “Ik was tot enkele jaren geleden zeer streng voor mezelf. Maar toen ik leerde dat niet alles een gevecht hoefde te zijn, werd mijn muzikale proces helderder en lichter. Het universum zijn gang laten gaan kan echt wonderen doen. Want ondanks dat je zoveel energie in een project kan steken, moet je niet constant vechten tegen wat er zich voordoet. In het Engels heet dat ‘serendipity’: het feit dat je op iets stuit terwijl je naar iets totaal anders op zoek was. Ik vind dat het leven vol verrassingen zit en je moet leren om de stroom te volgen.”

Zelf heeft Barrow er naar eigen zeggen lang over gedaan om de stroom te volgen en te ontdekken. Haar niet zo typische stemgeluid en de jonge leeftijd zorgden voor obstakels. “Vanaf het moment dat ik besefte dat het oké is om zwakheden te hebben, vond ik rust. Ik ben ondertussen volwassen geworden, maar diep van binnen huist er nog een kleine Typh Barrow in mij waar ik soms heel bezorgd om ben. Maar het is datzelfde kleine meisje dat het nog steeds te gek vindt dat dromen daadwerkelijk kunnen uitkomen.”

De kracht van muziek

Dat de muzikale droom van Typh Barrow is uitgekomen, heeft ze grotendeels te danken aan haar ouders. “Ik heb het geluk gehad dat mijn ouders me van muziek hebben laten proeven via een muziekinstrument en de daarbij behorende notenleer,” zegt ze. “Het begon nochtans eerst als een eenvoudige hobby, maar groeide al snel uit tot een roeping. Deze roeping in het leven heeft me nooit de weg doen kwijtraken,” aldus Barrow.

Kort na de opnames van haar eerste EP ‘Time’ ontdekten dokters een cyste op haar stembanden. Ze moest daarom even stoppen met zingen en dat bracht haar naar meditatie. Dankzij deze techniek kon de prille zangeres stilstaan bij het leven en de daarbij horende drukke levensstijl die ze toen hanteerde. “Het was de meest rustgevende periode uit mijn leven”, bekende ze aan het het Franstalige webzine ‘Les Impactantes’ in januari 2020.

Na dit korte intermezzo ging Typh Barrow gelukkig opnieuw aan de slag met haar zorgeloze liedjes. “Weet je, je verliest die zorgeloze, kinderlijke ziel nooit. We hebben als muzikanten wel het geluk dat we van onze passie ons beroep mogen maken. En hoe meer we daarbij die innerlijke, verwonderlijke kinderlijke ziel kunnen aanspreken, hoe mooier de buitenwereld lijkt voor ons. Wil je weten wat het geheim van het leven is? Kijk dan naar kinderen: zij zijn buitengewoon veerkrachtig en zorgeloos.”

Typh Barrow is zich ervan bewust dat dat haar nummers heel wat losmaken bij de luisteraars. Tot haar grote plezier, ontdekt ze dat fans zich identificeren met haar teksten en deze beschouwen als een weerspiegeling van wat zij voelen. “Muziek is en blijft een uitlaatklep voor mij. Het is als het ware een plaats waar helemaal je jezelf kan zijn zonder enig risico,” aldus Barrow. “Ik sta positief in het leven, maar ook negatieve emoties moeten hun uitlaatklep hebben. Muziek kan hierbij helpen, want als je ze niet uit, creëer je in zekere zin een trauma voor jezelf. Ik ben dan ook blij dat muziek zo sterk kan inwerken op mensen. Weet je, muzikanten worden soms neergezet als niet-essentieel maar ik denk dat dat niet helemaal klopt …”

Wil jij ook in de emotionele wereld van Typh Barrow duiken? Proximus Pickx geeft je de kans om Typh Barrows zwoele optreden in de Ancienne Belgique uit 2018 volledig te herbeleven. Dankzij het toen aanwezige publiek zijn er heel wat videobeelden aan de opname toegevoegd waardoor deze performance van Typh Barrow een nieuwe dimensie heeft gekregen. Ontdek het concert van Typh Barrow hier!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top