Saule tot YG Pablo: deze artiesten van over de taalgrens moet je zeker kennen

Ons Belgenland bruist van de geweldige muziek. Maar jammer genoeg gebeurt het al te vaak dat artiesten de grootste moeite hebben om over de taalgrens door te breken. Wij houden tijdens Belgian Music Month een betoog om ook eens in het onbekende te duiken. We willen de taalgrens een beetje verleggen en stellen je vandaag drie Franstalige Belgische artiesten voor die je, mocht je ze nog niet kennen, zeker moet ontdekken.

Saule

Baptiste Lalieu maakt al sinds 2005 muziek onder de artiestennaam Saule. De singer-songwriter bedient zich voor zijn poppy liedjes van invloeden uit de rock- en countrymuziek. Zijn grootste internationale succes tot nu toe boekte hij met het nummer ‘Dusty Men’, een duet met de Britse zanger Charlie Winston dat op zijn album ‘Géant’ uit 2012 staat. In het Franstalige landsdeel scoort Saule met elk album hoge punten. Zijn recentste volledige album dateert nu al van 2017, maar in 2020 zagen wel verschillende demo’s en EP’s het daglicht. De recentste daarvan is het nummer ‘Mourir plutôt crever’, een duet met de Bergense zangeres Alice on the Roof, (Alice Dutoit). Een voorbode voor een nieuwe langspeler?
 
In 2017 toonde Baptiste overigens aan de wereld dat hij ook een flink staaltje kan acteren. Hij kreeg de hoofdrol in de film ‘Une part d’ombre’ waarvoor hij de Magritte voor meest veelbelovende acteur kreeg.

Girls in Hawaii

De kans is groot dat je op de radio wel al eens een nummertje hebt gehoord van de indierockgroep Girls in Hawaii. Hun geluid past perfect tussen de vele Amerikaanse en Britse poprockgroepen die onze radiogolven domineren, maar vergis je niet: die klanken komen wel degelijk uit het Waals-Brabantse Braine-l’Alleud. Wie iets aandachtiger luistert naar de dromerige elektropoprock van de band, hoort dat er wel wat meer gaande is dan met het gemiddelde groepje dat ons land binnendringt. Girls in Hawaii is al actief sinds het begin van deze eeuw en heeft dus al de tijd gekregen om een pak ervaring op te doen, volwassener te worden en een stevige reputatie op te bouwen.
 
Volwassener en wat melancholischer werden de groepsleden ook tegen wil en dank toen drummer Denis Wielemans in mei 2010 omkwam bij een tragisch verkeersongeval. Hun nummer ‘Misses’, dat ze in 2012 uitbrachten naar aanleiding van Record Store Day, vertaalt hun gemis.

YG Pablo

Eind vorig jaar kopten wij nog: YG Pablo is de toekomst van de Brusselse rap. In het spoor van lotgenoten als Damso schrijven we de amper 20 jaar oude hiphopper nu al een mooie carrière toe. Zijn eerste single ‘Super’ verscheen nog maar in 2019 en vorig jaar kende hij een doorbraak met ‘AVM’, een nummer dat al meer dan 20 miljoen keer afgespeeld werd op Spotify. Niet slecht voor een jongeling die aan het begin van zijn carrière staat. Wat hem vooral typeert is de grote moeite die hij doet om niet in herhaling te vallen. “Ik ben geen fastfood en maak dan ook geen liedjes aan de lopende band. Ik neem echt de tijd om goede muziek te maken”, liet hij optekenen. Getuige daarvan was zijn aangekondigde volgende brouwsel, dat we eigenlijk in 2020 verwachtten, maar die uiteindelijk pas in januari 2021 in de rekken lag met de naam 'VEDA'.
 
De ontluikende carrière van YG Pablo lijkt een beetje paradoxaal, aangezien hij traag en berekend te werk gaat, maar toch pijlsnel een nieuw icoon werd in de Franstalige rapscene. We voorspelden het eerder al: 2021 wordt het jaar van YG Pablo, ook in de Nederlandstalige landshelft.

Muziek

Bekijk alles
Top