Martin “Jankos” Jankowski, speler bij G2, is een van de beste Europese spelers op zijn positie. Volgens zijn ex-teamgenoot Luka “Perkz” Perkovic zou hij aan het eind van het seizoen echter Europa willen verlaten om naar de LCS in Noord-Amerika te trekken.

 

Martin “Jankos” Jankowski is een bekende jungler op de Europese scene. Nadat hij zijn professionele carrière was begonnen in het LEC bij ROCCAT, bracht de Pool een jaar door in het H2K-team om zich te bewapenen. Het is een periode waarin hij begint te schitteren en op te vallen, G2 raakt al snel geïnteresseerd in hem. De rest van het verhaal ken je waarschijnlijk wel: de speler heeft bij G2 ondertussen een palmares opgebouwd waar heel wat spelers op deze planeet jaloers op zijn. In september 2019 werd hij de tweede speler in de geschiedenis, na Rekkles, die de 1.000 kills in competitieve wedstrijden bereikte. Enkele maanden later bereikte hij het record van Hyllisang en zijn 2.500 assists. Het is ook in deze periode dat de jonge speler, die toen amper 24 jaar oud was, twee keer na elkaar de titel van MVP van het reguliere seizoen won. We hebben het hier dus over een van de beste junglers in Europa.

Jankos speelt nog steeds voor G2, in een team dat sommigen zouden vergelijken met een Europees superteam, maar hij lijkt na te denken over zijn toekomst en een mogelijke overstap naar de Noord-Amerikaanse competitie, de LCS. Dat is tenminste wat zijn vriend en voormalige G2-teamgenoot Perkz, nu onder contract aan de overkant van de Atlantische Oceaan bij Cloud9, heeft laten doorschemeren. Tijdens een talkshow van streamer IWillDominate en caster Thorin liet de uitgenodigde Kroaat duidelijk weten dat Jankos graag deel wil uitmaken van de Noord-Amerikaanse competitieve scene.

Voorlopig is die informatie niet bevestigd, aangezien Jankos zelf nog niet heeft gereageerd. Maar de vraag ligt nu wel op tafel. Waarom zou zo’n getalenteerde speler willen verhuizen?

De eerste reden die opkomt bij iedereen die iets weet over de competitieve wereld van League of Legends is natuurlijk geld. Amerikaanse organisaties hebben inderdaad te veel economische mogelijkheden, met bedragen die absurd zijn in vergelijking met de middelmatige resultaten van de NA-regio op internationaal vlak. We herinneren ons de gênante 0-6 voor TSM in de groepsfase van de Worlds 2020, waarvoor teams als Cloud9 zich niet eens konden kwalificeren. Voor Jankos zou het vooruitzicht van een seizoen in de LCS wel een comfortabel pensioen betekenen, het astronomische salaris van Perkz sinds zijn transfer is daar het bewijs van. En over die laatste gesproken, wie weet zien we de twee vrienden herenigd in het team van Cloud9…

Maar wie zou Jankos’ plaats innemen bij G2 als hij zou vertrekken? Wat dat betreft moet de organisatie zich niet veel zorgen maken. Carlos “Ocelote” Rodriguez moet zijn neus voor business niet meer bewijzen sinds Rekkles de overstap maakte van Fnatic. Bovendien zijn er een aantal zeer getalenteerde junglers die momenteel in de LEC spelen. Het is een mooie verzameling waaruit G2 alleen maar hoeft te kiezen om het team compleet te maken.

Wij benadrukken dat dit een gerucht is. We zullen dus het einde van het seizoen en de klassieke mercato moeten afwachten om hierover meer duidelijkheid te krijgen.

Copyright afbeelding: lolesports/Riot Games