Dit is hoe Charlotte de Witte een van de beroemdste dj’s uit België werd

Wie kijkt naar de internationale electro- en technoscene kan niet om Charlotte de Witte heen kijken. Als een van de bekendste dj’s in haar genre werd ze dan ook met recht en rede geplaatst in onze nieuwe Instagramfilter. Om haar wat in de bloemetjes te zetten, belicht Proximus Pickx enkele belangrijke momenten uit haar carrière.

Raving George

Al in 2010 begon Charlotte de Witte zich een weg te banen in het milieu. De toen nog altijd maar 18-jarige Gentse koos toen echter voor een pseudoniem als artiestennaam. De keuze viel op Raving George. Op deze manier kon ze haar vrouwelijke geslacht verbergen, vermits vrouwen in het dj-universum toen nog zeldzaam waren. Op deze manier probeerde ze erkend te worden omwille van haar muzikaal talent, niet omwille van haar looks.

Het duurde tot 2015 vooraleer ze aan de wereld zou bekendmaken dat Raving George dus gewoon Charlotte de Witte was. Al snel wordt ze in de technosfeer geduwd, maar met haar electro- en houseklanken erbij creëert ze een soort van eigen pad. Sindsdien volgden de mixes, EP’s, producties, tours en festivals elkaar snel op. Meer recent nog creëerde ze zelfs haar eigen ‘KNTXT’-label.

Festivals

Noem een festival op waar Charlotte de Witte niet present tekent. De persoon die de agenda van de dj moet bijhouden, heeft volgens ons meer dan een full-timejob. Ze behoort tot een van de meest geprogrammeerde dj’s ter wereld. In 2018 begon ze aan een 83-daagse tour waar ze vrijwel door elk continent reisde. In 2019 verscheen ze op 39 festivals. Daartoe behoren echt grote, prestigieuze podia en festivals.

Zo is ze in België een van de symbolische figuren voor Tomorrowland. Haar eerste kennismaking met het festival in Boom kwam er in 2011. Wanneer ze ook prijzen wint op de Red Bull Elektropedia Awards, neemt de carrière een steile wending opwaarts. Het hoofdpodium op Tomorrowland was de volgende stap. Hierdoor kreeg Charlotte de Witte een wereldwijde bekendheid en werd ze een prominent figuur voor het Belgische dance-event.

Ereburger van Gent

Gezien haar talent volgden snel nog meer erkenningen in de muziekwereld. Tal van prijzen volgden. Dat ging niet onopgemerkt voorbij. Zo werd ze vorig jaar namelijk officieel ingehuldigd als ereburger van Gent, een titel die niet voor iedereen is weggelegd. "Ze is een bijzonder iemand, we zetten haar graag in de kijker. Ze verovert de wereld vanuit Gent. Ik heb al veel van haar werk gezien", vertelde een fiere Gent-burgemeester Mathias De Clercq toen. Haar titel werd op toepasselijke wijze gevierd met een uitverkocht optreden in de Kompass Klub.

Girl power

Dat Charlotte de Witte in eerste instantie begon te draaien onder een mannelijk pseudoniem, wil zeggen dat het als vrouw niet altijd makkelijk moet geweest zijn om erkend te worden als topdj. Toch lukte het de Gentse stapje per stapje en jaar na jaar om een bekend merk te worden en vele records te breken.

Zo werd ze eind vorig jaar verkozen tot de nummer 1 in de ‘Alternative Top 100 DJs 2020’ van DJ Mag. Ze stootte op deze manier Carl Cox van de troon. Het was een heuse primeur sinds 1992. Het was van dat jaar en Smokin’Jo geleden dat een vrouw deze titel nog behaalde.

Klik op deze link via je smartphne om onze filter op Instagram terug te vinden.

Muziek

Bekijk alles
Top