'De Bachelorette' start, maar hoe verging het de voorgangers?

Vanaf vanavond gaat Elke Clijsters op Play4 op zoek naar liefde in ‘De Bachelorette’. Het is de eerste keer dat dat internationale format bij ons op de buis komt, maar dat betekent niet dat Elke de eerste is die op de Vlaamse televisie op zoek ging naar een partner. Proximus Pickx blikt terug op de programma’s die aan ‘De Bachelorette’ vooraf gingen.

Wie zal Elke Clijsters kiezen als haar geknipte man? Dat is de vraag die Vlaanderen vanaf vanavond in de ban zal houden. 15 mannen zullen strijden om de hand van de begeerde vrijgezelle, tot er nog maar eentje overblijft. Het concept voor het programma kwam al in het begin van deze eeuw overgewaaid uit de Verenigde Staten en Vlaamse televisiemakers gaven er met verschillende BV’s al hun eigen draai aan. Maar hoe is het die andere Bachelors vergaan?
 
De eerste keer dat we in Vlaanderen een ‘The Bachelor’-achtig programma maakten, leidden de tv-makers 15 jonge vrouwen om de tuin. In ‘Olivier de Rijke’ (2003) was de 25-jarige Olivier Bertels de vrijgezel van dienst, die zogezegd net enkele miljoenen had geërfd. Zouden de dames voor hem vallen of voor zijn geld? Hij koos uiteindelijk voor Lindsay, die achteraf zei dat ze het verhaaltje niet altijd helemaal geloofde. Toen Olivier opbiechtte dat hij helemaal niet rijk was, was dat volgens haar geen punt. Toch bleef hun relatie niet lang duren. Olivier beleefde naar eigen zeggen nog een paar wilde jaren tot hij dan toch de ware liefde vond. Intussen is hij vader geworden.

BV's zoeken liefde

VT4 pakte in 2003 en 2004 uit met twee seizoenen ‘Bachelor, de begeerde vrijgezel’. In het eerste seizoen wilden twintig dames het hart van vishandelaar Alain Praet veroveren. Hij koos uiteindelijk voor Ioana, maar dat mooie liedje duurde niet lang. In 2008 waagde Praet zich aan een politieke carrière bij Lijst Dedecker, tegenwoordig is hij actief als koffiehandelaar. In het tweede seizoen was de 29-jarige zakenman Angelo Callant aan de beurt. Hij begon een lange relatie met Stephanie, met wie hij drie kinderen kreeg. In 2013 ging het koppel weer uit elkaar.
 
Daarna was het aan bekend Vlaanderen om op de televisie op zoek te gaan naar de ware. In 2006 meldden honderden mannen zich aan om de nieuwe man te worden van Wendy Van Wanten. Na strenge selecties bleef uiteindelijk alleen Frans Vancoppenolle over. En hoewel het niet altijd over rozen ging, zijn de twee vandaag nog steeds samen.

In 2008 volgde Phaedra Hoste in de voetsporen van Wendy. Het wedstrijdverloop was hetzelfde, maar het resultaat was minder succesvol. Phaedra koos voor Pascale, maar meer dan een vriendschappelijke relatie zat er niet in. In 2011 kreeg het programma een vervolg in de vorm van ‘Wie kiest Pieter?’, met basketballer en ex van Phaedra Pieter Loridon. Liesbet was de gelukkige, maar ook nu bleef het bij vriendschap.

Terug naar de roots

Nog in 2011 nam VTM het concept ‘The Bachelor’ over van VT4. Jeoffrey Brabanders uit Hasselt moest kiezen tussen 16 jonge vrouwen. Uiteindelijk was het kapster Shari Wouters die zijn liefde won, al was dat kortstondig. Enkele jaren later had hij een al even korte relatie met een toenmalige JIM-veejay. Tegenwoordig is hij de uitbater van een culinaire wijnbar.
 
Sindsdien bleef het een lange tijd stil rond de programma’s in het elan van ‘The Bachelor’. In de Verenigde Staten bleef het format wel bijzonder populair, met intussen al 25 seizoenen en een zestal spin-offs. In België evolueerden we naar programma’s als ‘Boer Zkt Vrouw’, ‘Celebs gaan daten’ of nog ‘Hotel Römantiek’ en ‘First Dates’. Maar nu is ‘The Bachelor’ dus helemaal terug. Of het programma evenveel stof kan doen opwaaien als weleer, valt nog af te wachten.

Bekijk ‘De Bachelorette’ vanaf 18 februari om 20u30 op Play4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!

Films

Bekijk alles
Top