Mythische vieringen: Brandi Chastain trekt haar truitje uit in de WK-finale van 1999

Haar naam zal voor altijd geassocieerd blijven aan een iconisch beeld uit de geschiedenis van het vrouwenvoetbal. Toen op 10 juli 1999 Brandi Chastain de beslissende penalty binnentrapte en zo de VS naar de wereldtitel liftte, drukte ze haar vreugde op een aparte manier uit. Ze trok namelijk haar shirtje uit, een ongebruikelijk tafereel in de vrouwensport.

We noteren 10 juli 1999. Op deze dag vond de finale plaats van het WK vrouwenvoetbal. De VS was het organiserende land en tevens de favoriet voor eindwinst. Onderweg schakelden de Amerikaanse vrouwen onder meer Duitsland en Brazilië uit. De finale in de Rose Bowl van de Californische stad Pasadena vormde het strijdtoneel voor de eindstrijd met China.

De Chinese dames stonden voor het eerst in de finale van een WK, voor de VS was er al een primeur in 1991. Dat allereerste WK voor vrouwen werd toen gewonnen door de Amerikaanse dames. Nadat in 1995 Noorwegen met de hoofdprijs aan de haal ging, wilden de Amerikanen opnieuw het goud pakken. Na 120 minuten was de beslissing echter nog steeds niet gevallen. De VS en China scoorden niet, penalty’s moesten uitmaken wie wereldkampioen mocht worden.

De wraak van Chastain

De eerste vier penalty’s werden feilloos omgezet. Dan kwam voor China Liu Ying aan de beurt. De Chinese miste echter, Kristine Lilly bracht de VS op voorsprong. Vervolgens misten Zhang Ouying voor China, Mariel Hamm voor de VS en de Chinese Sun Wen niet. Alle druk kwam hierdoor op de schouders te liggen van Brandi Chastain. Wist ze haar penalty om te zetten, schonk ze op deze manier de VS een tweede wereldtitel.

Dat de druk immens was, bewees de Algarve Cup van een paar maanden eerder. Op dit exhibitietoernooi kwamen de twee landen ook tegenover elkaar te staan in de finale. Toen miste Chastain de beslissende penalty. Ze zou echter wraak nemen op doelwachter Gao Hong en deze keer wel de elfmeter omzetten.

Wat volgde, was een immense vreugde-uitbarsting. Chastain trok spontaan zelfs haar truitje uit en viel op haar knietjes van blijdschap. Een viering die later iconisch zou worden. “Dit was het mooiste moment uit mijn voetballoopbaan”, zei ze er later nog over.

Standbeeld

De viering van Chastain zou snel de wereld rondgaan. De foto prijkte op menig cover van tijdschriften en kranten. De New York Times noemde de viering zelfs “de meest iconische foto ooit van een vrouwelijke atlete”. Zelf liet Chastain weten trots te zijn op de foto. “Dat de foto de wereld rondging, heeft er misschien voor gezorgd dat er een nieuw publiek naar het vrouwenvoetbal is beginnen kijken”, zei ze er nog over.

Intussen zijn we reeds twintig jaar verder, maar het beeld blijft nog steeds nazinderen. Amper twee jaar geleden werd aan de ingang van de Rose Bowl in Pasadena een standbeeld gezet van de vierende Chastain. Op deze manier werd de promotie voor vrouwenvoetbal nog wat extra in de verf gezet.

Fan van onze reeks ‘Mythische vieringen’? Lees dan ook ons vorig verhaal over Robbie Fowler. 

Nieuws

Bekijk alles
Top