Op tournee met Genesis dankzij de docu 'Three Sides Live'

Heb je je altijd al afgevraagd hoe het was om met een beroemde rockband te toeren in de jaren 80? Op het officiële YouTube-kanaal van Genesis kan je via concertfragmenten de bandleden vergezellen op hun Amerikaanse en Europese 'Acabab Tour'. ‘Three Sides Live' is een intieme onderdompeling in het dagelijkse leven van deze pioniers van de progressieve rock, waarbij documentaire beelden van het tourleven worden afgewisseld met fragmenten uit live-concerten. 

In de jaren 80 staat Genesis aan het begin van zijn hoogtepunt. Phil Collins en co, de band was reeds een decennium actief en verwierf wereldfaam met een nieuwe benadering van rock, de zogenaamde "progressieve rock". Maar door te breken met de Genesis-dogma’s en door meer pop-accenten te leggen, begon de muziek van Genesis meer aan te slaan bij Amerikaanse radiostations en de commerciële successen begonnen zich op te stapelen. 
 
In 1981 bracht de band 'Acabab' uit, een album dat nieuwe muzikale mogelijkheden verkende. Genesis bleef zich ontwikkelen en zette leer in op een mix van rock en pop. De documentaire 'Three Sides Live' gaat over deze periode. De docu volgt Collins, Tony Banks en Mike Rutherford op de Amerikaanse tournee ter promotie van het album 'Acabab' en wisselt liveoptredensbackstagebeelden en interviews van de drie (toenmalige) bandleden met elkaar af
 
De show op en naast het podium
 
Op het podium in het New Yorkse Savoy Theatre en Nassau Coliseum zorgt Genesis voor de show, zowel muzikaal als visueel, met Phil Collins als de showmeester. Achter de schermen ontdekken we al die kleine momenten (de maaltijden samen, de ‘dode’ momenten in de kleedkamers, het vele reizen) die van een tournee een belangrijke en unieke gebeurtenis in het leven van een band maken. Omdat de docu vanuit de hand gefilmd is met een 16mm-camera, op de manier van een making-off, krijg je een intieme duik in het dagelijkse leven van deze muzikanten en hun crew. De ‘fly on the wall’-aanpak levert bovendien uitzonderlijke beelden op, alsof we er zelf bij zijn. 
 
De film werd destijds uitgebracht op het VHS-videoformaat maar inmiddels is de docu digitaal geremasterd om hem een tweede leven te geven. 
 
 

Muziek

Bekijk alles
Top