Wordt Serena Williams de grootste in de geschiedenis van het vrouwentennis?

Sport | Met een kwalificatie voor de laatste vier op de Australian Open staat de 40-jarige Serena Williams donderdag voor de 40ste keer in de halve finale van een grandslamtornooi. Nog twee hordes en de Amerikaanse evenaart het record van Margaret Smith-Court, die 24 Grand Slams op haar naam schreef. Wordt ze binnenkort officieel de grootste speelster in het vrouwentennis?

Door Pickx

Deel dit nieuws

De tenniswereld zat op het puntje van de stoel toen Simona Halep en Serena Williams tegenover elkaar stonden in de kwartfinale van de Australian Open. De nummer 2 van de wereld kon echter maar weinig weerwerk bieden tegen de koningin van het spel, die de wedstrijd ondanks kleine blessures van begin tot eind domineerde. Na twee korte sets was het al gedaan. De nummer 10 van de wereld toonde in die korte wedstrijd wel dat ze gebrand is op een 24ste grandslamtitel.
 
Maar opgepast, het werd in het verleden al meermaals duidelijk dat de tennisster uit Michigan het vel van de beer niet mag verkopen voor die geschoten is. Donderdag zal ze scherp moeten staan tegenover Naomi Osaka en in de eventuele finale zaterdag zal ze net zo goed op haar hoede moeten zijn.
 
Grootheid
 
De overwinningen worden niet op een gouden dienblaadje aangeboden, zo leerde de jongste van de zussen Williams de laatste jaren. Laten we even terugblikken naar 28 januari 2017. Serena verloor twee weken lang geen enkele set en overklaste haar zus Venus. De Amerikaanse legende schreef voor de zevende keer de Australian Open op haar palmares. Het leek op dat moment in de sterren geschreven dat de tennisster met 23 Grand Slams achter haar naam het record van Margaret Smith-Court zou evenaren en dat ze haar zelfs zou kunnen voorbijsteken dat seizoen.
 
Maar het lot speelde haar parten. Tot vier keer toe werd ze verslagen in de finales van grandslamtornooien in 2018 en 2019: twee keer in Wimbledon, twee keer in de US Open. Serena Williams viel van haar voetstuk. Steeds minder mocht ze het podium beklimmen en vooral in de US Open moet ze het afleggen tegen de 21-jarige Naomi Osaka en de 19-jarige Bianca Andreescu. De gevreesde en gerespecteerde tennister die jarenlang het vrouwentennis domineerde, die vier gouden olympische medailles mee naar huis bracht en 73 titels won, moest het onderspit delven tegen een nieuwe generatie. Ze kon niet anders dan haar eigen kwaliteiten in vraag stellen.
 
Straatje zonder einde
 
Het einde van de professionele tenniscarrière van Serena komt stilaan in zicht, maar dat houdt haar niet tegen om te blijven presteren en haar stempel te drukken op de sportgeschiedenis. De kampioene weet maar al te goed op welke vlakken ze zichzelf nog kan verbeteren. Zo besloot ze een groot deel van haar training aan verdedigend spel te wijten. Dit jaar laat ze geen enkele afleiding toe zodat ze de beste kansen heeft om haar doel te bereiken, want het zou wel eens haar laatste kans kunnen zijn.
 
Martina Navratilova, Chris Evert, Steffi Graf of Billie Jean King: het zijn stuk voor stuk uitzonderlijke atleten die het vrouwentennis populair hielpen maken. Serena Williams is van hetzelfde laken een broek en als de Amerikaanse voor de achtste keer de Australian Open achter haar naam kan schrijven, wordt het binnenkort misschien wel erg makkelijk om te zeggen wie de grootste tennisster aller tijden is.
 
Andermaal… In sport is alles mogelijk!
 
Volg de Australian Open op Eurosport 1 en 2, beschikbaar in de tv-optie All Sports van Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top