Op de dag van de liefde, 14 februari, konden de liefhebbers van Counter-Strike genieten van de laatste wedstrijden van de groepsfase van de Blast Premier Spring. Een fase van de competitie die de Spring Finals voorbereidt en die deze keer ook voor verrassingen zorgden.

 

Het seizoen 2021 staat al voor de deur, slechts een maand na de aankondiging van Valve voor de volgende Major. Twee weken geleden won Na’Vi nog maar het eerste seizoen van de Blast Premier en nu al zijn zij de winnaars van hun groep. Deze keer werden de 12 teams verdeeld in drie groepen van vier. Een perfect format om ons 10 dagen lang wedstrijden van topniveau te garanderen! Maar voor we de prestaties van Na’Vi bekijken, nemen we groep A onder de loep.

Groep A


© Liquipedia – Bracket Groep A


Astralis / Ninjas in Pyjamas / OG Esports / BIG Clan

In poule A springt Astralis meteen in het oog. Van de vier ploegen in deze groep, zijn zij de te kloppen ploeg. De grote uitdager moest BIG worden, dat de sterke prestaties sinds begin dit jaar razendsnel wist te verzamelen. Het is een van de weinige ploegen die dit seizoen al een tornooi had gespeeld.

Op papier dan toch, want tegen de verwachtingen in verloor Astralis hun eerste wedstrijd tegen NiP. De Zweden kwamen sterk voor de dag in de groepsfase en bleken nadien ook te sterk voor BIG. In de lower-bracket moest OG het onderspit delven tegen Astralis, dat duidelijk de betere was. Die leken op gelijke hoogte te komen tijdens de groepsfase, maar de beslissing viel op de map Inferno, een van de maps waarop ze nochtans vaker het verschil weten te maken.

NiP en BIG plaatsen zich dus direct voor de Spring Finals. OG en Astralis moeten vrede nemen met een plek in de Showdown. Een flinke dobber voor de Denen, die vorig seizoen nog in topvorm zaten.

Groep B

© Liquipedia – Bracket van groep B


Team Vitality / Complexity Gaming / G2 Esports / Evil Geniuses

In groep 2 stond één vraag centraal: konden de Amerikaanse ploegen zich meten met de grote Europese teams? Lang moesten we niet wachten op het antwoord, want Vitality en G2, de Europese teams, vielen snel van hun voetstuk. Zij stonden nochtans met stip aangeduid als favorieten in deze poule.

Uiteindelijk ging Vitality onderuit tegen Complexity. De afwezigheid van hun in-game leider (apEX was er niet bij, nvdr), zorgt ervoor dat Vitality onherkenbaar is. De spelers halen nog wel een hoog niveau, maar kunnen de afwezigheid van hun leider niet compenseren. Nog in de bracket baart ook de vorm van G2 Esports stilaan zorgen, want opnieuw geen kwalificatie voor hen. De laatste keer dat zij nog een sterke prestatie konden neerzetten dateert toch alweer van een jaar geleden.

De Amerikaanse teams komen dus als grote winnaars uit de bus in poule B. Complexity en Evil Geniuses gaan door naar het eindtornooi. Deze twee kunnen binnenkort wel eens dé verrassingen worden in de CS:GO scene. Vitality en G2 moeten dan weer bezinnen en via de Showdown iets forceren.

Groep C


© Liquipedia – Bracket van groep C


Natus Vincere / MIBR / FaZe Clan / Team Liquid

In groep C kon eigenlijk alles. Na’Vi is dan wel een klasse sterker dan de andere ploegen, maar FaZe, Liquid en MIBR zijn drie ploegen die aan elkaar gewaagd zijn. Wie weet konden ze wel het vuur aan de schenen leggen van Na’Vi?

En dat gebeurde ook wel. MIBR zoekt al een tijdje naar de goede vorm en ook nu kreeg het Braziliaanse team weinig voor elkaar. FaZe had dan weer geen problemen met Liquid en maakte indruk op Nuke (16-1). FaZe mocht zich dus opmaken voor een eindstrijd met Na’Vi en die strijd was ook om duimen en vingers af te likken met een overtime op Train voor de beslissing.

Beide ploegen zien we ook terug in het eindtornooi. Ze verkeren in topvorm en de kwalificatie kwam nooit echt in het gedrang. Team Liquid en MIBR mogen zich klaarmaken voor de Showdown om zo nog een kwalificatie in de wacht te slepen.

Er is nog niets verloren voor de ploegen die nog geen kwalificatie in de wacht konden slepen. Van 13 tot 18 april meten de ploegen zich nog onderling. De Spring Finals staan gepland op 15 juni. Je kan deze uiteraard op de voet volgen op Pickx esports en op onze social media.

Credits afbeelding: BLAST