Het verhaal van Pedro Rodrigues Filho, de echte 'Dexter'

Een van de beroemdste fictieve seriemoordenaars ter wereld moet Dexter Morgan zijn, het hoofdpersonage in de serie ‘Dexter’ die in 2013 eindigde, maar waar toch nog een nieuw seizoen van zal verschijnen. Maar volgens sommigen liet auteur Jeff Lindsey, die het personage bedacht voor zijn boek ‘Darkly Dreaming Dexter’, zich inspireren door het levensverhaal van een echte moordenaar: Pedro Rodrigues Filho.

In ‘Dexter’ is het hoofdpersonage een moordlustige psychopaat, maar wel eentje die zijn criminele lusten alleen botviert op slachtoffers die het – volgens hem althans – verdienen om te sterven. Zware criminelen, moordenaars, aanranders… allemaal belanden ze in de iconische met plastic beklede kamer onder het mes van Dexter, gespeeld door Michael C. Hall.
 
Sommige media berichten dat er een echte seriemoordenaar rondloopt die net zoals Dexter alleen zware criminelen in zijn vizier neemt. Ze verwijzen naar Pedro Rodrigues Filho, een Braziliaanse man met de bijnaam Pedrinho Matador (Pietje de doder), wiens officiële dodental intussen al tot 71 slachtoffers is opgelopen. Het zouden er net zo goed 100 kunnen zijn.
 
Naar eigen zeggen ontdekte hij zijn moordlustige kant toen hij 13 jaar oud was – net zoals Dexter die als tiener zijn ‘Dark Passenger’ leerde kennen. Hij verwondde een oudere neef ernstig en later doodde hij een politicus die zijn vader had ontslagen. Nadien richtte hij zich op twee bewakingsagenten die volgens hem dieven waren. Later volgden een drugsdealer, een criminele bende die zijn pleegmoeder had gedood en zijn eigen vader, die toen in de gevangenis zat omdat die Pedro’s moeder had vermoord. En dat allemaal voor zijn 20ste verjaardag.

Vrije voeten

Pedro werd uiteindelijk opgepakt en werd veroordeeld tot 128 jaar in de cel. Maar daar moet de beveiliging laks zijn geweest, want hij zou er maar liefst nog 47 dodelijke slachtoffers hebben gemaakt. Het leverde hem nog eens 400 jaar cel op. Maar in Brazilië geldt een maximumstraf van 30 jaar. Hoe vreemd het ook mag klinken: in 2007 werd Pedro weer vrijgelaten nadat hij die maximumstraf had uitgezeten, plus vier jaar voor de moorden die hij in de gevangenis pleegde. In 2011 werd hij weer opgepakt voor nieuwe criminele feiten, waarvoor hij nog eens zeven jaar celstraf kreeg. Hij zweert tot op de dag van vandaag dat hij nog meer criminelen zou vermoorden als hij de kans zou krijgen. Hij is nu 66 jaar oud en is actief op YouTube, waar hij uitgebreid over zijn daden vertelt in het Portugees.
 
Op het eerste gezicht lijkt het verhaal van ‘Dexter’ dus heel wat gelijkenissen te vertonen met dat van Pedro. Beide seriemoordenaars viseren enkel zware criminelen en fungeren als wraakengel. Al moet het gezegd zijn dat het verhaal van Pedro een pak minder poëtisch is. Zo ontbreekt het hem bijvoorbeeld aan de strikte principes en de detectiveskills van Dexter Morgan. Een van zijn eerste slachtoffers was, zoals vermeld, een bewakingsagent waarvan Pedro dacht dat hij stal. Maar na de daad ontdekte de moordenaar dat zijn slachtoffer eigenlijk onschuldig was. “Om het goed te maken” vermoordde hij dan maar de tweede bewakingsagent, die volgens hem wel schuldig was. De vraag rijst hoeveel keer Pedro zich nog vergist heeft bij zijn meer dan 70 moorden.

Series

Bekijk alles
Top