Wie wint de Omloop Het Nieuwsblad, het eerste grote evenement van het Belgische wielerseizoen?

Sport | Het wielerseizoen gaat zaterdag echt van start met de 76e editie van de Omloop Het Nieuwsblad. Wie zal dit jaar de wind, de heuvels en de Vlaamse kasseien kunnen bedwingen om van de eerste WorldTour-klassieker van het seizoen te gaan winnen? Op zondag sluit Kuurne-Brussel-Kuurne het Belgische openingsweekend af.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Na een start van het seizoen die ernstig werd verstoord door de gezondheidscrisis omwille van COVID-19, luidt de Omloop Het Nieuwsblad deze zaterdag het begin van de klassiekerscampagne in. Zelfs zonder publiek beloven de 200 kilometer van het wielerevenement, bezaaid met de Vlaamse heuvels en kasseistroken, opnieuw een groot spektakel.
 
Net als vorig jaar zullen de beklimmingen van de mythische Muur van Geraardsbergen en vervolgens de Bosberg, de laatste moeilijkheden zijn van de wedstrijd met start en aankomst int Gent en Ninove die ongetwijfeld het toneel zal zijn van een genadeloze strijd tussen de voornaamste sterkhouders.
 
Première voor Alaphilippe

Eén sterkhouder zal helaas afwezig zijn: Wout van Aert. Onze beresterke veldrijder had een tijd geleden besloten om na het veldritseizoen het Belgische openingsweekend over te slaan. Net zoals Mathieu van der Poel trouwens: de Nederlandse wereldkampioen zou niet aantreden in het openingsweekend, maar omdat zijn team uit de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten stapte, kwam er plots plaats vrij in de agenda. Van der Poel zal hierdoor zondag starten in Kuurne-Brussel-Kuurne. In de Omloop zal er echter met heel wat tegenstanders rekening moeten gehouden.
 
Te beginnen met een zekere Julian Alaphilippe, die voor het eerst in zijn carrière aan de Omloop Het Nieuwsblad zal deelnemen. De wereldkampioen wil duidelijk laten zien dat hij dit seizoen op de kasseien wil schitteren en zijn opgave vorig jaar in de Ronde van Vlaanderen zit hem nog steeds dwars.
 
In zijn eerste Ronde van Vlaanderen, afgelopen oktober, stond de kopman van Deceuninck-Quick Step lange tijd op gelijke hoogte met de twee veldritreuzen voordat hij zwaar ten val kwam op 30 kilometer van de finish. De Fransman, die al in de Provence liet zien dat hij zeer scherp staat, zal dus niet in zijn eerste Omloop starten om er een figurantenrol in te vertolken.
 
Een zegevierende ontsnapping in Kuurne?
 
Maar Alaphilippe zal natuurlijk niet alleen zijn, want er zijn veel kanshebbers voor de overwinning zaterdag. Te beginnen met het belangrijke Belgische contingent, met onder meer Yves Lampaert, Tim Wellens, Philippe Gilbert, Greg Van Avermaet, Tiesj Benoot, Oliver Naesen en natuurlijk Jasper Stuyven, die zal mikken op de dubbel.
 
De buitenlandse delegatie wordt geleid door Zdenek Stybar, Florian Sénéchal, Kasper Asgreen, Soren Kragh Andersen, Matteo Trentin, Mads Pedersen, en Nils Politt. Alle ogen zullen ook gericht zijn op het Britse goudhaantje Tom Pidcock (21), die zijn profdebuut op de weg zal maken met INEOS Grenadiers. Peter Sagan past voor het Belgisch openingsweekend. De oud-wereldkampioen liep immers een trainingsachterstand op toen hij begin februari op stage besmet werd met het coronavirus. Waar en wanneer Sagan de competitie zal hervatten, kan zijn team nog niet meedelen.
 
Op zondag krijgen de verliezers van de vorige dag de kans om revanche te nemen in Kuurne-Brussel-Kuurne, het tweede deel van het openingsweekend. Met een laatste moeilijkheid op 50 kilometer van de finish, belooft de race een nieuwe felle strijd te worden tussen eventuele vluchters en de ploegen van de sprinters. Vorig jaar wist de Deense renner Asgreen het peloton nipt voor te blijven - hij won voor Giacomo Nizzolo en Alexander Kristoff. Zullen de sprinters dit jaar hun zegje doen?

Volg de Omloop Het Nieuwsblad op zaterdag vanaf 13u30 en Kuurne-Brussel-Kuurne op zondag vanaf 14u45 live op Sporza of waar je ook bent via proximuspickx.be of de Proximus Pickx-app. Met TV Replay bekijk je het programma tot 7 dagen later wanneer jij wil!
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top