Berretini geeft forfait op de Australian Open: de sterkste zal overblijven

Sport | Stefanos Tsitsipas plaatste zich maandag zonder te spelen voor de kwartfinales van de Australian Open. De nummer 6 van de wereld profiteerde van het forfait van Matteo Berrettini (ATP 10), die geblesseerd geraakte aan de buikspieren in de achtste finales. Sinds het begin van het toernooi wordt de competitie gekenmerkt door de blessures bij veel atleten. De tweede week belooft weer een bewogen week te worden…

Door Pickx

Deel dit nieuws

Tsitsipas, 22 jaar en halve finalist in Melbourne in 2019, ontmoet in de kwartfinales van de Australian Open de Spanjaard Rafael Nadal (ATP 2). Nadal versloeg in de achtste finales de Italiaan Fabio Fognini in drie sets met 6-3, 6-4, 6-2. Het wordt pas de derde kwartfinale van de Griek in een Grand Slam na die van vorig jaar in Melbourne en Roland Garros afgelopen najaar. Om in deze fase van het toernooi te komen, hoefde de nummer 6 van de wereld niet eens te schitteren in de vorige ronde. Hij profiteerde van het afhaken van Matteo Berrettini, die forfait moest geven wegens een blessure aan de buikspieren.

Djokovic op volle sterkte?

De dag ervoor bereikte Novak Djokovic de kwartfinales van de Australian Open. Het was ver na middernacht toen de Servische nummer 1 van de wereld de Canadees Milos Raonic (ATP 14) in vier sets uitschakelde: 7-6 (7 / 4), 4-6, 6-1 en 6-4. De achtvoudige winnaar van de Australian Open, waarvan hij dubbel titelverdediger is, klaarde de klus na 2 uur en 56 minuten spelen.

Djokovic versloeg in de vorige ronde Fritz na vijf sets, maar hij gaf nadien aan dat hij een spierscheur in de buikstreek had opgelopen. Hij vreesde voor een forfait, maar de medische onderzoeken stelden hem gerust. Toch is het koffiedik kijken of hij dinsdag topfit zal kunnen aantreden tegen Alexander Zverev.

De schouderblessures van Naomi Osaka en Serena Williams voor het toernooi, de rug van Nadal of de billen van Daniil Medvedev... De spelers moeten plots stevige inspanningen doen, nadat ze voordien een tijdlang hadden stilgelegen wegens de coronapandemie. Daar kwam ook nog eens bij dat de tennissers en tennissters bij aankomst in Australië nog eens veertien dagen in quarantaine moesten gaan en sommigen zelfs langer.

Rusland ruikt bloed

Met name één land lijkt de grillen van dit vervloekte coronavirus beter te beheersen: Rusland. Voor het eerst in het Australian Open-tijdperk hebben drie Russische spelers immers de kwartfinales van een Grand Slam-toernooi weten te bereiken. Hoewel Medvedev en Rublev tot de spelers behoren die nu nauwlettend in de gaten moeten worden gehouden, zullen beiden deze fase van de competitie voor het eerst in Melbourne meemaken. De twee mannen strijden om een plek bij de laatste vier.

Aslan Karatsev, nummer 114 van de wereld, is zonder twijfel de grote verrassing van het toernooi. Op 27-jarige leeftijd behaalde hij zijn eerste grote prestatie in een Grand Slam. De inwoner van Vladikavkaz schakelde onderweg Diego Schwartzman en Félix Auger-Aliassime uit.

In de kwartfinales neemt hij het op tegen Grigor Dimitrov, die in drie sets makkelijk won van Dominic Thiem. De Oostenrijker kon fysiek niet standhouden na een harde strijd in de vorige ronde tegen de Australiër Nick Kyrgios. Dimitrov zal in uitstekende vorm verkeren nadat hij in de derde ronde kon profiteren van het forfait van Pablo Carreño Busta.

In deze Australian Open zullen meer dan ooit het geluk van de loting en de fysieke paraatheid doorslaggevend zijn als het gaat om het bepalen van de uiteindelijke winnaar.

Andermaal... In de sport is alles mogelijk!

Volg de Australian Open op Eurosport 1 en 2, beschikbaar in de tv-optie All Sports van Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top